FOTO | Primul domnitor a ajuns la Călărași. Urmează alții șase

stefan.
În fotografie: Inaugurarea bustului lui Ștefan cel Mare la Călărași. Fotografie: Natalia Junghietu

Ștefan cel Mare și Sfînt și-a făcut viză de reședință la Călărași. I s-a oferit un loc de onoare – chiar în fața Consiliului Raional.
Pe 19 februarie, în prezența a numeroși călărășeni, dar și oaspeți dragi, a fost inaugurat bustul marelui domnitor al Moldovei. Onoarea de a-l dezveli i-a revenit lui Sergiu Artene, președintele raionului Călărași, și lui Mircea Cosma, președintele județului Prahova. Anume datorită colaborării frumoase și relațiilor de prietenie între cele două entități, a fost posibilă inaugurarea bustului respectiv la Călărași.
Exact cu un an în urmă, la 19 februarie 2015, între județul Prahova și raionul Călarași a fost încheiat un acord de colaborare. Nu a fost o simplă hîrtie semnată, așa cum se mai întîmplă uneori. Nu. ”Au pornit acțiuni culturale, iar domnul Mircea Cosma, împreună cu echipa sa, a dat dovadă de atașament deosebit față de raionul Călărași”, a menționat Sergiu Artene la festivitatea de inaugurare a bustului.
Bustul lui Ștefan cel Mare este primul monument de acest gen din cele șapte planificate să apară în Scuarul domnitorilor. Este confecționat din bronz și reprezintă o donaţie a Societăţii cultural-istorice ”Mihai Viteazul” din Ploieşti, municipiul de reședință al județului Prahova, președintele căruia este chiar Mircea Cosma. Postamentul pentru bust a fost realizat din donaţiile agenţilor economici şi cetăţenilor din orașul Călăraşi.
”Aceasta este puntea de legătură între cele doua state românești, care sunt, deocamdată, despărțite de apele Prutului. Va ajunge timpul cînd inimile românești de pe ambele maluri vor fi împreună”, a declarat Sergiu Artene, mulțumind, totodată, autorităților prahovene pentru gestul făcut.
La rîndul său, Mircea Cosma a mulțumit autorităților călărășene, pentru că au acceptat această donație. În semn de recunoștință, i-a înmînat omologului său călărășean, Sergiu Artene, un buzdugan. ”Vă ofer acest buzdugan cu trei peceți. Să nu credeți că e jucărie, are șapte kilograme și e cu colții de oțel. Vă ofer și o diplomă de excelență pentru strădania și felul în care ați construit atît de repede postamentul pentru odihna lui Ștefan cel
Mare aici, în centrul Călărașiului. Să fiți mîndri că sînteți români!”, i s-a adresat oficialul prahovean.
Nici Sergiu Artene nu a rămas în urmă. Dînsul i-a acordat lui Mircea Cosma, în mod oficial, diploma de cetățean de onoare al raionului Călărași, titlu conferit încă în decembrie anul trecut. O diplomă similară a primit și Ludmila Sfîrloagă, consilier județean din Prahova.
”Astăzi este un moment istoric, care trebuie să-și aibă locul cuvenit în istoria raionului Călărași. Acest bust are o valoare educațională de neprețuit, este mortarul întăririi neamului nostru, care a fost atît de mult nedreptățit în această istorie”, a accentuat primul cetățean de onoare al raionului Călărași, Valeriu Troenco, ex-ministru al Apărării.
După dezvelirea bustului, oficialităţile prahovene şi călărășene au mers să se reculeagă la cimitirul de onoare al eroilor români din Călăraşi. Au adus, astfel, un omagiu celor care şi-au dat viaţa pentru reîntregirea neamului românesc.
De notat că la eveniment a fost prezentă și Liliana Palihovici, vicepreședinta Parlamentului.[wzslider]


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *