Parcul din Milești, o nouă șansă la viață?

În fotografie: Intrarea în parcul din Milești Foto din arhiva redacției

 În fotografie: Intrarea în parcul din Milești Foto din arhiva redacției

În fotografie: Intrarea în parcul din Milești
Foto din arhiva redacției

Renumitul parc din Milești are toate șansele să fie readus la aspectul timpurilor pe cînd era înfloritor și bine amenajat. Declarația îi aparține primarului Radu Vîrlan și a fost făcută pentru ”Expresul” chiar la începutul săptămînii curente, după o întrevedere cu un reprezentant al Agenției ”Moldsilva”, care i-a și comunicat despre această intenție a Agenției.
”Sîntem la etapa inițială de discuții cu Agenția ”Moldsilva”, care intenționează să finanțeze acest proiect de reabilitare a parcului”, a specificat primarul, remarcînd, totodată, că de la vorbe pînă la fapte este cale lungă.
Pentru început, primăria urmează să adune cît mai multe documente vechi, inclusiv fotografii sau picturi, cu ajutorul cărora ar fi posibilă restabilirea aspectului inițial al parcului. Apoi, vor intra pe rol experți în silvicultură și oamenii de știință, care vor efectua o evaluare minuțioasă a parcului: cum a fost și cum este.
”Numai după aceasta ar putea începe lucrul propriu-zis de restaurare”, a accentuat Radu Vîrlan. Dînsul și-a exprimat speranța că, grație proiectului respectiv, ar putea fi readus la condiție și conacul moșierului Constantin Cazimir, construit în a doua jumătate a secolului XIX-lea. Tot de atunci datează și parcul, care a luat naștere la inițiativa acestui moșier.
În prezent, în clădirea conacului este amenajat Muzeul satului Milești, dar, pentru că primăria nu are în statele de personală o unitate de director al acestei instituții, muzeul stă mai mult cu ușile închise și degradează pe zi ce trece. Parcul, deși la prima vedere nu a suferit mari schimbări, este  împînzit cu vegetație străină. O parte din arbori s-au uscat și locurile goale necesită a fi completate cu alți arbori și arbuști.
”Ne dorim foarte mult să reabilităm și parcul, și conacul, fiindcă ambele formează un tot întreg și, odată reabilitate, ar fi, cu siguranță, un punct de atracție pentru turiști”, a spus primarul. Dînsul a mai spus că, atunci cînd se referă la reabilitarea parcului, are în vedere renovarea aleilor, a inscripțiilor la fiecare specie de arbore, renovarea băncilor, dar și amenajarea, în preajmă, a unei parcări moderne, dotată cu sistem de iluminare nocturnă.
De notat că parcul și conacul din Milești fac parte din Rezervația peisagistică ”Cazimir-Milești” și reprezintă un monument al arhitecturii de peisaj, fiind protejat de stat.
În parcul din Milești se regăsesc cei mai vechi arbori de specia Ginkgo Biloba din Republica Moldova, ei fiind supranumiți d elocalnici Adam și Eva. Vîrsta lor e de circa 150 de ani.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *