Esențial | Doar să le cadă ceva în gușă.

Lucia BacaluFerice de oamenii care-s veșnic în trebi. Nici nu reușești să le urmărești parcursul. Acum sînt aici, iar peste cîteva clipe – deja în cu totul altă parte. Doar să le fie bine și cald. Doar să le mai cadă ceva în gușă.
Dacă s-ar găsi cineva pe la noi să le deseneze traseele, ce imagini ar mai ieși! La un moment dat, am putea vernisa și niște expoziții, întitulate, de exemplu: ”Necunoscute sînt drumurile lor…” sau ”Drumurile trădării”.
Imagini de acest gen ar fi cu miile. Fără prea mare efort, doar la Ungheni am numărat peste 30 de traseiști celebri. Unii, datorită abilității lor de a trăda și de a trece dintr-un partid în altul, au ajuns, într-un final, chiar și în Parlament. Ce mai, trădarea e la mare căutare!
Trebuie să ai mare talent sau, poate, neobrăzare, să treci din Frontul Popular de pe vremuri în Partidul Comuniștilor, iar de acolo – la popul opus, în Partidul Liberal Democrat. Acum, cînd steaua formațiunii respective cam apune, hopa, îi vedem alergînd ca țistarii spre Partidul Democrat. Credeți că se vor opri aici? Doar dacă pensia îi va opri. În rest, vor sări și în continuare din creangă-n creangă. Doamne, ce salturi mortale mai fac!
Uneori mă gîndesc: oare ce o fi în capul lor? Cu siguranță, minte e puțină. Nu poate un om inteligent să fie manipulat în halul acesta. Nu poate un om inteligent să-și vîndă și mamă, și tată, pentru un fotoliu călduț.  Interesant, cîți dintre ei, dacă li s-ar da o pușcă în mînă și li s-ar porunci să împuște, ar face-o? Pentru confortul personal, pentru funcția pe care o dețin și de care nu vor să se despartă nici în ruptul capului, pentru bani? Mă tem că tare mulți ar fi. Căci aceste personaje nu mai au nimic sfînt, nu au onoare și nici demnitate.
La început de săptămînă, aflu că un fost deputat liberal, Anatol Arhire, a ajuns vicepreședinte al Partidului politic Dreapta. Există și un asemenea partid! Să fie sănătos și el, să prospere și partidul în care s-a aciuat. Dar… cu asemenea inși nu știu care îi este viitorul.
Deci, acest Arhire, originar din raionul Ungheni, și-a început cariera politică prin anii 90, în Frontul Popular. Apoi a continuat în Partidul Popular Creștin Democrat al lui Roșca. Foarte activ a fost omul. Cum nu-i plăcea ceva, imediat sărea la bătaie sau te înjura de mama focului. Băgase, la un moment dat, frica în oameni. Apoi a trădat. Nu am mai urmărit parcursul lui politic, dar, la un moment dat, ne-am trezit cu el în Partidul Liberal. Ce mai activ se făcuse, ce luptă pornise! A meritat, se vede, căci a ajuns mare șef, un vicepreședinte de… El zicea că de județ, în perioada raioanelor. Apoi a plecat în Parlament și s-a ales chiar cu Ordinul Republicii, alături de Plahotniuc, Filat, Lupu și alții. Nu a rezistat și din nou a trădat. A plecat de la Ghimpu, fiind printre fondatorii Partidului Liberal Reformator. Nici acolo nu s-a reținut prea mult. Veneau alegerile locale, iar el se vedea deja primar în satul natal. Și-a găsit un nou partid – Partidul Verde Ecologist.
După cum era și de așteptat, oamenii nu l-au votat. Acum, iată, e în… ”Dreapta”, sus de tot. Dar… Îl mai crede cineva?


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *