Banii publici – sub lupă | Ajutor reciproc întru asigurarea transparenţei procesului de planificare a investiţiilor capitale

În fotografie: Ședința din 4 februarie de la Primăria Călărași

În fotografie: Ședința din 4 februarie de la Primăria Călărași
În fotografie: Ședința din 4 februarie de la Primăria Călărași

Autoritățile publice locale din Călărași salută demararea proiectului  ”Sporirea transparenței investițiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunităților”, implementat de ”Expresul” și alte ziare membre ale Asociației Presei Independente, cu suportul financiar al Ambasadei Marii Britanii la Chișinău din Fondul pentru Bună Guvernare.
Pe 4 februarie, la Călărași a fost organizată și prima ședință tematică, unde o parte din funcționarii publici care au tangență directă cu investițiile capitale și banii publici, dar și consilieri orășenești, au fost informați despre proiectul  respectiv.
Opinii
Fiecare participant s-a exprimat asupra proiectului, venind și cu anumite idei întru îmbunătățirea dialogului cu societatea civilă. Cu toții au declarat în unison că un asemenea proiect este binevenit și chiar necesar la Călărași, deoarece majoritatea cetățenilor nu prea cunosc unde merg banii lor, dar și ce se investește, cît se investește.
Ce face primăria?
Nicolae Melnic, primarul orașului Călărași:
Orice investiție capitală este discutată, analizată. Pentru început, un proiect sau altul trece prin comisia urbanistică, pentru că orice investiție capitală presupune identificarea unui teren. Apoi merge la comisia bugetară și, în final, ajunge pe masa consilierilor orășenești, pentru aprobare.
În cazul în care avem investiții mai mari, organizăm audieri publice, astfel ca și cetățenii să aibă posibilitatea să se expună. Acestea au loc înainte de aprobarea bugetului.
Victor Ambroci, viceprimarul orașului Călărași:
Din păcate, cetățenii călărășeni nu sînt prea receptivi atunci cînd vine vorba despre organizarea dezbaterilor publice. Primăria le-a venit în întîmpinare și a creat, recent, un site al primăriei, unde este plasată informația de interes public. Pentru a asigura transparența, sînt utilizate și rețelele de socializare. Sper că, pînă la urmă, cetățenii vor conștientiza importanța audierilor publice, se vor implica mai mult, pentru că noi, autroritățile, ne dorim să schimbăm viața lor în bine. Nu întotdeauna viziunea autorităților coincide cu viziunea cetățenilor. Noi vedem lucrurile din birou, ei o vad din afară, de aceea trebuie să găsim un echilibru, iar cetățeanul să ne ajute să rezolvăm împreună problemele comunității.
Nu este deloc ușor să atragi investiții în orașul Călărași
Ion Badașcă, specialist în atragerea investițiilor:
Avem experiență în scrierea proiectelor, pentru că am participat la foarte multe seminare, dar, atunci cînd vine vorba de finanțare, nu prea avem parte de ea. De vină, probabil, e situația politică din țară.
Elena Lungu, specialist în elaborarea și implementarea proiectelor, atragerea de investiţii în dezvoltarea locală:
La scrierea și implementarea proiectelor întîmpinăm multe greutăți, deoarece toată această muncă este lăsată, mai mult, pe seama unui specialist sau maximum doi. Aceștia, pentru a reuși, trebuie să fie specialiști în toate domeniile. Eu cred că, pentru elaborarea unor proiecte, mai ales investiționale, este nevoie de o întreagă echipă, așa cum se practică în țările europene. Dar problemele nu se termină aici. Pentru implementarea oricărui proiect e nevoie de contribuția proprie, care, în multe cazuri, este destul de simțitoare. Pentru o primărie săracă este foarte greu. Pe cetățeni, deocamdată, nu prea poți conta, căci ei vin cu contribuția lor  doar în cazurile în care proiectul îi vizează  direct, cum ar fi un apeduct, canalizare sau gazoduct. Atît.
În cadrul ședinței, primarul orașului Călărași s-a referit și la proiectele care s-au implementat în 2015, dar și la cele în proces de implementare sau care se află în așteptare. ”Avem o mulțime de proiecte tehnice, foarte importante pentru comunitate, dar trebuie să identificăm și surse de finanțare”, a accentuat dînsul.  (Despre aceste proiecte vom scrie în edițiile următoare ale ziarului).
”Deoarece bugetul local nu poate satisface toate necesitățile, este binevenită tendința autorităților publice locale de fortificare a capacităților de management al proiectelor și de atragere a investițiilor din exterior. Nu există proiecte mari sau mici, bune sau rele. Există proiecte de succes sau eșuate”, a conchis Elena Lungu.
disclaimer_web


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *