Banii publici – sub lupă | Mai multă transparență în procesul de planificare a investițiilor capitale

logou susÎncepînd cu luna februarie, Asociația Presei Independente din Moldova și-a propus ca, prin intermediul ziarelor locale, să ceară socoteală pentru banii publici din 15 orașe ale Republicii Moldova.
Iată că ”Expresul” va fi cu ochii pe banii publici și investițiile din Călărași și Nisporeni, în mod special. Scopul este simplu: asigurarea transparenței investițiilor capitale în cele două orașe.
Pe 29 ianuarie, la Chișinău a avut loc un atelier de lucru pentru jurnaliștii care vor scrie despre  investițiile capitale și banii publici în general. Totodată, au învăţat cum trebuie organizate consultările cu cetăţenii. De notat că ”Expresul” va organiza astfel de consultări la Călărași și Nisporeni.
Mai mutl ca atît, regulat, în paginile ziarului, veți găsi articole şi reportaje despre realizarea proiectelor de investiții capitale, despre identificarea priorităților care necesită investiții capitale şi procesul de formulare a propunerilor în acest sens.
Într-un cuvînt, în acest proiect, ziarul ”Expresul” va avea un rol important în asigurarea transparenței. Vom informa și educa publicul larg prin publicarea sistematică a materialelor la tema investițiilor capitale, colectînd, totodată, propuneri din partea locuitorilor, mediului de afaceri, societății civile și prezentînd rezultatele consultărilor publice în cadrul unor întruniri deschise.
De asemenea, în scurt timp, călărășenii și nisporenenii vor fi invitați să participe la consultări publice, în cadrul cărora vor avea posibilitatea să-şi expună opiniile despre necesitățile comunităţii, iar autoritățile locale vor trebui să le ia în consideraţie la formularea proiectelor investiționale. Adițional, funcționarii publici din localitățile vizate vor fi instruiţi privind modalitățile de consultare publică a deciziilor și procedurile de asigurare a transparenței în procesul decizional. Ulterior, va fi elaborat și un ghid privind consultările publice a priorităților de investiții capitale.
Va fi lansată și o linie telefonică gratuită, prin intermediul căreia vor fi colectate propunerile cetățenilor referitor la banii publici și investițiile capitale.
Toate acestea, grație Proiectului ”Sporirea transparenței investițiilor capitale publice prin consultarea propunerilor cu locuitorii comunităților”, finanțat de Ambasada Marii Britanii la Chișinău din Fondul pentru Bună Guvernare.
Proiectul se va desfășura concomitent în raioanele Călărași, Nisporeni, Ungheni, Drochia, Soroca, Anenii Noi, Dondușeni, Sîngerei, Rezina, Șoldănești, Criuleni, Ialoveni, Cantemir, Basarabeasca și Comrat.
Ce înseamnă investiții capitale?
Conform legislației naționale, investiţii capitale sînt alocaţiile bugetare destinate creării mijloacelor fixe, inclusiv construcţia sau renovarea, reconstrucţia sau extinderea mijloacelor fixe existente.
Apropo
Organizațiile societății civile au semnalat, în repetate rînduri, deficiențe în acest domeniu, distribuirea finanțărilor pe criterii politice, prioritar raioanelor sau localităților administrate de reprezentanți ai partidelor aflate la guvernare.
Informarea cetățenilor despre procesul de planificare a investițiilor capitale, consultarea mediului de afaceri şi a locuitorilor privind prioritățile finanțate din banii publici va contribui la creșterea transparenței și a eficienței planificării și valorificării banilor publici.
disclaimer_web
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *