Un indicator ce te ghidează spre alte lumi

În fotografie: Indicatorul de la intrarea în satul Horodiște

 În fotografie: Indicatorul de la intrarea în satul Horodiște

În fotografie: Indicatorul de la intrarea în satul Horodiște

Se pare că horodiștenii au ajuns în toate colțurile lumii: și la Roma, și în Tel-Aviv, și la Washington, și în Tallin sau Paris. Chiar și Singapore au ajuns. Și în Beijing!
Ca să știe toată lumea despre aceasta, chiar la intrarea în sat a fost instalat un indicator de toată frumusețea, care, indiscutabil, stîrnește curiozitatea trecătorilor.
Cum să nu-ți pui o mie și una de întrebări, cînd vezi o săgeată îndreptată spre nord sau sud, alta – spre vest ori est, cu numele pe ea a unui sau altui oraș? Sînt 13 la număr.
Adică, 13  locuri unde au ajuns oameni născuți la Horodiște.
Mai mult ca atît, este indicată și distanța pe care au parcurs-o horodiștenii ca să ajungă pînă acolo. De exemplu, de la Horodiște pînă în Singapore sînt 8772 de kilometri, pînă la Minsk – 770, iar pînă la Paris – 1988 km.
A fost instalat la inițiativa unui horodiștean care, iată, a ajuns să conducă un inspectorat de poliție. Este vorba de șeful Inspectoratului de Poliție Călărași, Ion Chicu.
”Dragostea pentru locurile natale m-a făcut să vin cu o astfel de inițiativă. Știu că avem consăteni în foarte multe colțuri ale lumii. Mulți dintre ei au ajuns oameni de vază, cu succese remarcabile”, a explicat dînsul pentru ”Expresul”.
Să fi ajuns chiar atît de departe horodiștenii? ”Da. Fiica mea, Victoria, de exemplu, a făcut masteratul în China. Cu greu am convins-o să revină acasă”, a continuat Ion Chicu. Dar a revenit, la fel cum au revenit mulți alți horodișteni.
”Aproape 90 la sută dintre cei care pleacă peste mări și țări revin acasă”, susține primarul de Horodiște, Petru Ceban. Îi cheamă glia strămoșească.
Indicatorul cu cele 13 destinații a fost instalat cu doi ani în urmă. Acum, Ion Chicu își dorește o nouă carte despre satul său natal. Anterior, în anul, 2009, a apărut de sub tipar monografia ”Horodiștea codrenilor”, semnată de jurnalistul Tudor Țopa. ”Avem foarte multe locuri interesante, oameni interesanți, despre care se merită să scrii, ca să știe lumea întreagă”, a specificat dînsul.
De notat că un indicator similar celui d ela intrarea în satul Horodiște poate fi văzut și în fața primăriei orașului Călărași, doar că săgețile sînt îndreptate spre orașele înfrățite cu Călărașiul, arătînd și distanța din punctul inițial pînă în orașul ”frate”.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *