Omul, dacă vrea să fie mai înțelept, trebuie de la maimuțe să învețe

În fotografie: Pavel Secrii
În fotografie: Pavel Secrii

Anul cîinelui, Anul caprei, Anul iepurelui… Ce simplu e! Avem peste tot și cîini, și iepuri, și capre. Dar, iată, maimuțe nu prea ai să găsești prin părțile noastre. Noi ne-am ambiționat și am pornit în căutarea lor. Unde mai pui că vine Anul maimuței, zic chinezii.
Am găsit-o! Vedeți fotografia de mai sus. E o maimuțică de toată frumusețea, dintr-o specie care e în pericol de dispariție acolo de unde provine, în Africa de Sud. E o maimuță cu diademă, pe care o cheamă Jesica și, deja de șapte ani, crește în casa unei familii din Ungheni – Secrii. Capul familiei, Pavel, este celebru pentru numărul mare de șerpi, papagali, dar și alte animăluțe, pe care le crește cu drag și, grație cărora, organizează adevărate spectacole de circ.
Nu am ezitat să facem cunoștință cu Jesica, o maimuță aproape de maturitate, cu o coadă lungă și niște ochi care te cuceresc. Ne-am limitat s-o privim de departe, căci, pe cît e de frumoasă, pe atît e și de agresivă cu străinii. Deci, nu am riscat să ne apropiem prea tare de ea.
În schimb, am discutat cu stăpînul ei, Pavel Secrii, care, se pare, în ultimii vreo 20 de ani a tot avut maimuțe pe lîngă casă, astfel că a reușit să le cunoască foarte bine.
Ce au în comun oamenii și maimuțele, domnule Secrii?
Tare mai seamănă maimuțele cu oamenii: și la purtare, și cum mînîncă, și cum beau, și cum își ling degetele… Unicul lucru pe care nu-l fac maimuțele e că nu-și părăsesc pentru nimic în lume copiii. Oamenii, din păcate, de la o vreme, îi lasă. Tot auzi: tata e la Moscova, mama e prin Italia. Cică, pleacă pentru copii, ca, pînă la urmă, să uite cu totul de ei.
Impresionant. Pentru ce mai poți să îndrăgești o maimuță?
Pentru tot. Dacă ai un prieten maimuță, mai ales dacă e de o specie mai mășcată, nu mai ai nevoie de un cîine sau de altcineva care să te păzească. Deși se spune că anume cîinele e prietenul omului, de multe ori, atunci cînd e speriat, fuge cu coada între picioare. Maimuța îți va fi alături pînă la capăt, îl va rupe în bucăți pe atacator. Sînt foarte devotate. Există multe maimuțe care îl îndrăgesc pe cineva pentru totdeauna. Dar, în asemenea cazuri, e periculos pentru familie. De aceea nu se recomandă să-i permiți unei maimuțe să se atașeze foarte tare de tine, căci devine posesivă.
Se vede că avem ce prelua noi, oamenii, de la maimuțe.
Cu siguranță. Omul, dacă vrea să fie mai înțelept, trebuie de la maimuțe să învețe. Vă dau un exemplu. Mergeam prin piață cu Jesica și o persoană mi-a întins o căpșună – mare, frumoasă, apetisantă. ”Dați-i-o maimuței, să văd cum mănîncă”, mi-a zis. Ce credeți? A mirosit-o și a aruncat-o. A luat, în schimb, una murdară, mult mai mică. Dar acea căpșună era adevărată, fără chimicale de tot felul.
Ce defecte are maimuța?
Nu știu dacă sînt neapărat defecte. E foarte periculos să te apropii de o maimuță, dacă ești în stare de ebrietate.
Păi asta e foarte bine! Iată cum am putea soluționa problema bețiilor!
Da. E sufucient să anunțăm că a venit maimuța în sat… În plus, maimuța e unicul animal pe care nu poți să-l înveți să se ducă la veceu sau în altă parte, unde dorești tu ca ea să-și satisfacă necesitățile fiziologice. Nu. O va face cînd va vrea ea și unde vrea. Dacă cineva afirmă că a reușit să dreseze o maimuță, înseamnă că acea persoană a acceptat ca maimuța s-o dreseze pe ea. Eu am 11 numere de circ cu maimuța. Niciodată nu am putut folosi ceea ce am vrut eu. A fost ceea ce a vrut ea.
Ce vredeți că ne așteaptă în Anul maimuței?
Pînă acum, toți căutau bani. De acum încolo, vor căuta… păduchi. Vedeți cu cîtă străduință caută Jesica în cap? Dacă e să vorbesc serios: va fi din ce în ce mai rău. Nu are cum să fie bine. Eu sînt realist. În Biblie se spune că omul va fi pedepsit după faptele lui. Cu fiecare zi pedeapsa e mai aproape. Nu are importanță ce an vine – al iepurelui, al ariciului sau al maimuței. Omul, la ora actuală, are o singură preocupare: să se laude cu averile sale. Totul se rezumă la laudă. Valorile morale nu mai au nici o importanță.
Și totuși… Credeți că Anul maimuței va fi imprevizibil?
Cu siguranță, maimuța este un animal imprevizibil. Cum va fi anul 2016 nu risc să spun.
P.S. Pavel Secrii a evitat să se fotografieze împreună cu Jesica, pentru că, în ajun, îi administrase o injecție, astfel că maimuța aștepta o ocazie să-l pedepsească.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *