Istorii de succes și premii pe potrivă

semafoare ledAu muncit, au obținut realizări frumoase, au fost răsplătiți. Vorbim despre șase primării din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași. Pe 15 decembrie, au fost premiate în cadrul tradiționalei Gale a bunelor practici 2013-2014, eveniment organizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) ”Viitorul” cu suportul financiar al Consiliului Europei.
Dar să facem cunoștință cu fiecare practică în parte:
UNGHENI
Un premiu de gradul I, la secțiunea ”Servicii publice de calitate: prioritate pentru orice localitate”, a ajuns la Ungheni, primul oraș din R. Moldova cu un sistem de siguranță în trafic la standarde europene. Aici au fost instalate 83 de semafoare noi pentru trafic, 74 de semafoare pentru pietoni, 1385 semne rutiere și indicatoare, 120 de semne iluminate pe timp de noapte cu denumiri de străzi, 21 de camere video, 6 radare, marcaje rutiere simple și din termoplast – toate, grație unui proiect, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-20013.
O mențiune la aceeași secțiune a ajuns la Zagarancea. Tinerii de aici au unde să-și petreacă timpul liber util și cu plăcere. Asta, grație unui centru cultural-sportiv nou-nouț.  Acum, amatorii de tenis de masă, șah sau aparate de forță au unde să se antreneze, să participe la competiții. Tot aici, la centurl cultural-sportiv sunt organizate și discoteci. ”Nu poate să existe o societate fără să acorde o atenție sporită sănătății tinerei generații”, a declarat primarul Mihail Burlacu.
NISPORENI
Un premiu de gradul I, la secțiunea ”Eficiență energetică”, a ajuns la Boldurești, fapt ce demonstrează că soarele le este un bun prieten sătenilor. Autoritățile publice locale au implementat un proiect privind instalarea unor baterii solare, beneficiind de ele grădinița din localitate și 12 gospodării. ”De cînd am acasă o instalație de acest gen, cheltuielile la energia electrică, astă vară, au scăzut aproape în jumătate”, ne-a spus Elena Vrabie, secretarul consiliului comunal Boldurești.
Proiectul respectiv a fost aplicat la inițiativa Asociației WiSDOM, cu care primăria Boldurești colaborează de mai mulți ani și a fost susținut financiar de Asociația Femeilor din Europa pentru un Viitor Comun (WECF).
O mențiune i-a fost oferită orașului Nisporeni la aceeași secțiune, ”Eficiență energetică”. De un proiect privind conservarea energiei a beneficiat grădinița ”Povestea”, unde au fost schimbate ușile exterioare și geamurile, a fost reparat acoperișul și termoizolați pereții exteriori ai clădirii.
Potrivit directoarei Tatiana Cociu, această realizare a fost posibilă grație comasării a două proiecte, unul finanțat de Fondul Național de Eficiență Energetică, iar al doilea – de Guvernul României.
CĂLĂRAȘI
Un premiu de gradul II a obținut Tuzara, la secțiunea ”Servicii publice de calitate: prioritate pentru orice localitate”. Grație unui proiect de mediu, satul s-a ales cu o autospecială de evacuare a deșeurilor , iar circa 30% din populație beneficiază de servicii de salubrizare de calitate.
”Acum ne rămîne doar să creăm o întreprindere municipală, care va gestiona acest serviciu. Sperăm că numărul beneficiarilor, atît din satul nostru, cît și din satele vecine, va crește  considerabil”, a menționat Ludmila Burghelea, secretarul consiliului comunal Tuzara.
La secțiunea ”Dezvoltarea economică locală și cooperare intercomunitară”, premiul III i-a revenit satului Sadova. Asta, pentru că aici, deja al treilea an consecutiv, are loc un festival al căpșunii și mierii. ”În condițiile în care vecinii noștri de la Lozova își promovează bostanii, ne-am gîndit că și noi am putea face același lucru cu căpșunele și mierea”, a spus primarul Vlad Susarenco, remarcînd că-și dorește să înregistreze sărbătoarea la Ministerul Culturii, astfel ca să-i fie asigurată continuitatea.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *