Fără gunoi la Ungheni, Nisporeni și Călărași

Imagine simbol: glsa.ro

Imagine simbol: glsa.ro
Imagine simbol: glsa.ro

Peste 260 mii de locuitori din raioanele Călărași, Nisporeni și Ungheni vor beneficia de servicii mai bune în domeniul managementul deșeurilor.
Cel puțin, asta își propune Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Pînă în anul 2018, își dorește să vadă la Todirești, Ungheni un depozit regional, la Nișcani, Călărași – o stație de transfer al deșeurilor, iar la Nisporeni – un depozit de tranziție.
La sfîrșitul lui decembrie, reprezentanții GIZ au venit la Ungheni, pentru a informa primarii despre aceasta.
”Vrem să pregătim terenul, pentru a atrage investițiile în gestionarea deșeurilor, pentru a oferi servicii mai bune și a îmbunătăți serviciile în managementul deșeurilor”, a declarat Marcela Vatamaniuc, consultant în managementul deșeurilor. Dînsa a venit și cu o prezentare amplă a proiectului respectiv, oferind informații clare și cifre exacte. Dacă vor fi realizate toate cele propuse, vor fi colectate anual aproximativ 50 mii de tone de deșeuri din cele trei raioane. ”Prin implementarea noului sistem, ne dorim să nu mai avem situații cînd generăm mai mult gunoi decît colectăm”, a subliniat Marcela Vatamaniuc.
Pentru început, primarii ar trebui să creeze o asociație de management al deșeurilor pentru o mai bună și eficientă conlucrare. Lor li s-a dat și un termen de gîndire – pînă la finele lui ianuarie, cînd vor trebui să decidă dacă vor sau nu ca în localitatea lor să fie introdus acest serviciu de gestionare a deșeurilor. ”Trebuie să mergeți în localitatea pe care o conduceți, să analizați și să discutați cu oamenii despre acest serviciu, să-i convingeți că deșeurile sînt o problemă majoră”, li s-a adresat celor prezenți președinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *