Ungheni – lider național în dezvoltarea sectorului de tineret

facliaTrei premii naționale pentru dezvoltarea sectorului de tineret. ”Centrul de Tineret al anului 2015”, ”Lucrătorul de Tineret al anului 2015”, precum și ”Cel mai activ voluntar al anului 2015” au venit la Ungheni!

Centrul Regional de Resurse pentru Tineret Ungheni a fost desemnat ”Centrul de Tineret al Anului 2015” și apreciat cu Premiul Național în domeniul tineret, iar Alina Butnaru, coordonatoarea Programului participarea tinerilor și voluntariat în cadrul aceleiași instituții – ”Lucrătorul de Tineret al anului 2015”. Decernarea premiilor a avut loc la Gala Premiilor Naționale în domeniul Tineret 2015, organizată de Ministerul Tineretului și Sportului.
De notat că premiile respective au venit într-un moment cu totul special. Centrul de Tineret își sărbătorește cea de-a zecea aniversare, 10 ani în care a înregistrat numeroase realizări, printre care: Programul ”Fundația Muncii – cursuri de formare profesională pentru tineri”, Programul ”Abilitarea socio-economică a tinerilor”, Agenda Socială și Economică pentru TINEri, crearea Consiliului Local al Tinerilor Ungheni, a echipei de tineri voluntari, a Clubului de inițiativă comunitară IMPACT.
Desemnarea Ungheniului Capitală a Tineretului în anul 2011 (premieră națională!), obținerea Premiului Național pentru Coordonatorul de Voluntari în anul 2012, Premiul Național pentru echipa Tinerilor Gardieni Naționali Anticorupție în anul 2013, Centrul de Tineret al anului 2013 în cadrul Galei Raionale a inițiativelor de tineret,
Lucrătorul de tineret al anului 2015 și Premiul Național Centrul de Tineret al anului 2015 – sînt doar cîteva mențiuni esențiale, care motivează echipa Centrului să persevereze.
Succesele se datorează, desigur, coordonatorilor de program, care muncesc cu pasiune și profesionalism, contribuie la dezvoltarea programelor pentru tineri, colaborează cu parteneri locali, naționali și internaționali, ascultă și aud zilnic provocările cu care se confruntă tinerii.
Centrul de Tineret Ungheni a evoluat prin proiectele susținute de parteneri internaționali cu misiuni în Republica Moldova: Reprezentanța UNICEF, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Banca Mondială, Fundația Est Europeană, Uniunea Europeană – prin lansarea proiectelor transfrontaliere și Programul Tineret în Acțiune, Confederația Sindicatelor din Olanda etc.
Un rol esențial îl au autoritățile publice locale, care susțin, prin politici locale, dezvoltarea instituției pentru tineri – un ”loc aparte” unde se organizează și se dezvoltă mai multe servicii pentru tineri. În consecință, crește încrederea în forțele proprii ale tinerilor, ei dezvoltă abilitați de comunicare eficientă, ca ulterior să apară noi lideri. O susținere considerabilă a Centrului vine și din partea Asociației Obștești pentru Tineri ”Făclia”, iar colaborarea cu Primăria și consiliul orășenesc Ungheni este un exemplu de parteneriat public privat eficient.
”Mulțumim tuturor celor care au încredere în noi, celor care încă în 2005 ne-au încurajat să dezvoltăm servicii pentru tineri și, desigur, tinerilor voluntari care, prin eforturile lor, prin implicarea directă în proiecte, în campanii de promovare  a drepturilor socio-economice ale tinerilor, programe de dezvoltare personală și profesională, sînt motivați și determinați să participe activ în viața comunității”, a declarat Angela Ciocîrlan, directorul Centrul Regional de Resurse pentru Tineret Ungheni.
Istoria Centrului de Tineret Ungheni este una de succes prin faptul că a pornit de la nevoile tinerilor, a dezvoltat servicii complexe și adaptate la nevoile acestora, a contribuit la dezvoltarea diverselor programe și proiecte, bazate pe parteneriate eficiente între tineri și actorii socio-economici din regiune.
Un exemplu elocvent că Centrul de Tineret Ungheni contribuie la participarea tinerilor în soluționarea problemelor din comunitate este și titlul ”Cel mai activ voluntar al anului 2015”, acordat recent, în cadrul Festivalului Voluntarilor, Cristianei Morcov, voluntară la Centrul de Tineret Ungheni. ”E o victorie pentru mine! Mă motivează și mai mult să mă implic și să transmit și altora că, prin intermediul activităților de voluntariat, putem să ne dezvoltam personal și avem posibilitatea să-i ajutăm și pe cei din jurul nostru să trăiască mai bine”, a declarat ea.
”Tinerii din Ungheni sînt responsabili și pregătiți să participe în soluționarea problemelor cu care se confruntă atît ei, cît și comunitatea în care trăiesc. Ei pot și vor să transmită mesaje de promovare a voluntariatului în rîndurile semenilor săi, cît și ale adulților. Prin acțiuni comune de voluntariat putem schimba lucrurile în bine.
Apreciez înalt mențiunea ”Centrul de Tineret al Anului 2015” și reiterez că tinerii sînt o prioritate pentru noi. Și pe viitor vor fi susținute cele mai creative și relevante proiecte inițiate de tinerii ungheneni. Felicitări pentru Centrul de Tineret  cu ocazia celor 10 ani de activitate! Consider că avem un start bun, urmează noi conexiuni și ascensiune pentru informarea, promovarea și dezvoltarea tinerilor noștri”, a menționat Alexandru Ambros, primarul orașului Ungheni.
Anual, peste 4000 de tineri sînt implicați în activitățile educație non-formală ale Centrului Regional de Resurse pentru Tineret Ungheni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *