Antreprenoriatul rural – o șansă pentru TINEri, o șansă pentru Moldova

Imagine simbol: AO Faclia pe facebook

Imagine simbol: AO Faclia pe facebook
Imagine simbol: AO Faclia pe facebook

Ce trebuie să cunoască tinerii pentru a demara propria afacere în mediul rural? Sau cum pot fi ei susținuți pentru a avea o viață decentă acasă, în Moldova? La aceste întrebări, dar și altele au căutat răspunsuri mai mulți reprezentanți ai autorităților publice locale, sindicate și patronate, și alți actori socio-economici din raionul Ungheni, precum și experți internaționali în cadrul panelului de discuție ”Antreprenoriatul rural – o șansă pentru tineri”, care a avut loc recent Ungheni.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Ungheni și face parte din proiectul “Abilitarea socio-economică a tinerilor”, implementat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret ”FĂCLIA”, cu sprijinul financiar al CNV Internationaal din fondurile oferite de CNV Vakmensen din Olanda.
Astfel,  mai mulți specialiști din diverse domenii de specialitate s-au întrunit pentru a identifica o serie de recomandări în sprijinul viitorilor antreprenori care doresc să demareze propria afacere în mediul rural.
”Ideea dezvoltării unui astfel de program vine ca răspuns la necesitățile tinerilor și din convingerea că antreprenorii pot fi un motor al creșterii economice naționale”, a spus Angela Ciocîrlan, președinta Asociației ”FĂCLIA”, oferind drept exemplu practicile internaționale. În Uniunea Europeană, de exemplu, statisticile arată că antreprenorii generează mai mult de jumătate din toate locurile de muncă, iar orice criză economică este tratată de aceștia ca oportunitate de progres. ”Astfel, economia autohtonă se poate revitaliza mai rapid prin susținerea dezvoltării antreprenoriatului”, a mai adăugat Angela Ciocîrlan.
În cadrul întrunirii au fost supuse discuției obstacolele cu care se confruntă tinerii și strategiile de soluționare a acestora. Actorii socio-economici prezenți în sală au încercat să identifice mai multe oportunități pentru susținerea și dezvoltarea afacerilor inițiate de tineri, precum și modalități de asigurare a dreptului la viață decentă prin prisma patronatelor și sindicatelor. ”Cu părere de rău, tinerii sunt descurajați de bariere ce țin de legislație și politicile de creditare, impozitare și insuficiența de informații privind piața de consum. Din acest motiv, majoritatea afacerilor se concentrează în mediul urban, potențialul bogat al satelor pentru dezvoltarea afacerilor în agricultură, turism și alte servicii de calitate fiind, din păcate, ignorat”, susține Ludmila Ursatiev, șefa Secției Economie și Reforme din cadrul Consiliului Raional Ungheni.
În acest context, ar fi binevenită o posibilitate de microfinanțare pentru întreprinderile începătoare sau care doresc să-și diversifice activitatea, a constatat audiența panelului de discuții, în urma unui atelier de lucru. Adela Enache, reprezentant al Casei Antreprenoriatului din Ungheni, a enumerat doar câteva dintre nevoile întreprinzătorilor din mediul rural, potențiali sau existenți. ”Este necesară schimbarea atitudinii instituțiilor de pe piața de capital care asociază un grad ridicat de risc majorității întreprinzătorilor din zona rurală, precum și reducerea birocrației, facilitarea fiscală, implicarea autorităților centrale în procesul de dezvoltare a antreprenoriatului rural, furnizarea sprijinului tehnic în proiecte specifice din agrijcultură, industrie alimentară, turism, servicii de bază sau activități de recreere ș.a.”, a opinat dînsa.
Reprezentanții Fundației CNV Internationaal și CNV Vakmensen din Olanda au salutat inițiativa AO ”FĂCLIA” de a dezvolta antreprenoriatul rural. ”Toate proiectele ambițioase care urmăresc dezvoltarea economică a țării nu pot ignora antreprenoriatul rural. Dimpotrivă, programele din acest domeniu își măresc șansele de succes, dacă se concentrează pe eliminarea piedicilor din calea tânărului întreprinzător”, este de părere Arend van Wijngarden președintele CNV Vakmensen. De asemenea, dumnealui mai spune că primele semne de succes ale oricărui program de dezvoltare rurală sunt creșterea numărului de locuri de muncă, altele decât cele din activitățile strict agricole.
Această inițiativă de dezvoltare a competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor din mediul rural se aliniază la planul de acțiuni pentru promovarea drepturilor socio-economice ale tinerilor din Republica Moldova – Agenda Socială și Economică pentru TINEri, foaia de parcurs a Rețelei ROST.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *