Soțul și soția angajați ai primăriei din Meleșeni

Primaria Meleseni. Imagin: moldovenii.md

Primaria Meleseni. Imagin: moldovenii.md
Primaria Meleseni. Imagin: moldovenii.md

Primarul și-a angajat soția la instituția pe are o conduce. Este vorba de Valeriu Zubcu, primarul din satul Meleșeni, raionul Călărași care a angajat-o pe soția lui, Ana Zubcu, în calitate de contabilă-șefă la primăria Meleșeni. Dînsul susține că a fost nevoit s-o angajeze, întrucît satul se ducea de rîpă.
De curînd, soția a fost retrogradată
În declarația de interese personale pentru 2014, completată la 12 martie 2015, scrie negru pe alb că Ana Zubcu deține funcția de contabil-șef în cadrul primăriei Meleșeni din data de 12.10.2011 (http://declaratii.cni.md/Documents/cni1/previewDocHas/id/120811 ). Iar Valeriu Zubcu este primar al satului începînd cu anul 2003, fiind deja la al patrulea mandat. (http://declaratii.cni.md/Documents/cni1/previewDocHas/id/120810 ). ”Am fost nevoit să o angajez pe soția mea în calitate de contabil-șef, pentru că nu puteam permite ca satul să se ducă rîpă și atunci chiar aveam nevoie de un contabil-șef”, a explicat primarul, menționînd, totodată, că, atunci cînd și-a angajat soția în calitate de contabil-șef, a fost conștient de faptul că e vorba de un conflict de interese. ”Eu știam de la început ce mă așteaptă. Întotdeauna m-am bazat pe ceea ce spune legea și mă strădui să nu fac abateri de la ea, se poate foarte simplu de demonstrat”, a mai adăugat dînsul.
Mai mult ca atît, Valeriu Zubcu susține că, înainte de a o angaja pe soția sa în această funcție, s-a consultat cu reprezentanții de la Cancelaria de Stat, dar și cu alți specialiști. De cîteva luni însă, Ana Zubcu nu mai este contabil-șef, ci doar contabil în primăria Meleșeni. Acest lucru ne-a fost confirmat și de către secretarul consiliului local, Viorica Iurescu.
De patru luni, primăria Meleșeni are un nou contabil-șef
La ora actuală, potrivit primarului, este angajată o altă persoană în calitate de contabil-șef. Este vorba de Ala Fărîmă, care este contabilă-șefă și la primăria Țibirica. (http://declaratii.cni.md/Documents/cni1/previewDocHas/id/79874 ). Potrivit dînsei, ea a fost angajată din luna august, avînd încheiat un contract de prestare servicii cu primăria Meleșeni. ”E cam greu, dar încerc să mă descurc”, accentuează Ala Fărîmă.
În același timp, primarul de Meleșeni susține că există o problemă foarte mare în ceea ce privește cadrele la sat. ”Mi-aș fi dorit să angajez în calitate de contabil-șef un tînăr specialist, dar, din păcate, tinerii se sperie de volumul de lucru pe care îl avem și nu prea vor să vină  să lucreze la noi. Am angajat o persoană în calitate de contabil-șef, dar, după trei luni, și-a depus demisia”, a spus dînsul.
Din acest motiv, inițial, a fost nevoit să o angajeze pe soția sa, pînă a găsit o altă persoană potrivită pentru acest post. 
Deși sînt divorțați oficial, formează totuși o familie
De menționar că soții Zubcu, au divorțat oficial, ”cu foarte mulți ani în urmă”, spune primarul. Fiind întrebat de ce, totuși, oficial, au divorțat, dînsul a răspuns că acest pas a fost făcut din interese personale și nicidecum profesionale. ”Ca fiecare familie, ne doream să facem cum e mai bine pentru viitorul nostru și al copiilor noștri, de aceea am recurs la acest gest. Ne doream să plecăm peste hotare, în Israel, împreună, dar nu în calitate de soț și soție. Era mai simplu așa”, a explicat Valeriu Zubcu. Dînsul ne asigură că nicidecum nu a făcut acest lucru pentru a evita un conflict de interese.
Ce spun specialiștii?
Mariana Kalughin, expert în cadrul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei susține că nu este primul caz, în care un divorţ fictiv nu permite constatarea şi sancţionarea unei situaţii de conflict de interese admise de un demnitar. În asemenea cazuri, demnitarii, inclusiv aleşii locali, trebuie să conştientizeze un fapt. ”Chiar dacă, în condiţiile legislaţiei actuale, nu poate fi atras la răspundere, admiterea unor astfel de situaţii îi diminuează din credibilitate. Mai grav, se aduce atingere prestigiului şi imaginii autorităţii publice locale în comunitate. Dificultăţile locale în recrutarea cadrelor primăriei, evident, trebuie să fie depăşite. Însă, nu prin asemenea soluţii. Or, pentru comunitate, integritatea serviciilor publice locale este la fel de importantă ca şi profesionalismul personalului”, accentuează dînsa. Revenind la practicile unui divorţ fictiv, deseori utilizate de către demnitari, mai ales în ultimul timp, pentru a evita executarea unor prevederi legale, acestea ar putea fi anihilate prin completarea listei persoanelor apropiate, stabilite prin art. 2 din Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese, cu categoria fostului soţ (soţie).
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *