Sărbătoreşte iarna cu flori de primăvară!

plantPlantează bulbii cu flori de primăvară în ghivece și ține-i la căldură pentru a-i face să înflorească mai repede. Deoarece puţine sînt plantele care înfloresc în timpul iernii, există o metodă prin care bulbii cu flori de primăvară sînt forţaţi să înflorească mai devreme, pentru a ne putea bucura şi iarna de parfumul şi culorile lor.
Este minunat să te poţi bucura de frumuseţea florilor de primăvară încă din timpul iernii. Pentru aceasta, ai posibilitatea să ”înşeli” natura. Cele mai potrivite pentru această operaţiune sînt: brînduşele, narcisele, zambilele şi lalelele.
Foloseşte ghivece scunde şi largi, decorative, şi umple-le cu un substrat alcătuit din trei părţi pămînt bun de grădină, o parte turbă şi o parte nisip. Alege bulbi mai mari şi frumoşi, care nu au semne de boli şi nu sînt moi sau zgâriaţi. Este foarte important ca bulbii să fie în perfectă stare, deoarece efortul de creştere şi înflorire este mult mai mare la aceste plante decît la cele care cresc în condiţii normale.
Pune bulbii în pămînt, lăsînd mugurii afară. Poţi pune mai mulţi bulbi în acelaşi vas, cît de aproape posibil, dar fără să se atingă – astfel vei avea mai multe flori. În mod normal, într-un ghiveci cu un diametru de 15-20 cm încap 4 bulbi de lalele sau de zambile, 6 bulbi de narcise sau 10 bulbi de brînduşe.
Bulbii sînt foarte sensibili, aşa că manevrează-i cu atenţie: nu-i zgîria şi nu-i apăsa prea tare atunci cînd îi pui în pămînt. Udă-i imediat după plantare şi ai grijă ca pămîntul să nu rămînă niciodată uscat.
După plantare, pune ghivecele într-un loc rece şi întunecos, în pivniţă sau chiar afară, într-un loc ferit de vînt, acoperite cu o cutie pentru a sta la întuneric. Acest tratament impulsionează formarea şi dezvoltarea rădăcinilor. Atenţie! Temperatura trebuie să se menţină între 0°- 8°C, îngheţul putînd fi fatal.
Bulbii sînt ţinuţi la rece pînă în momentul în care plantele au crescut 5-10 cm, în funcţie de specie. Atunci pot fi aduşi în casă, dar nu direct la căldură, ci în camere răcoroase, de pînă la 15°C (în hol sau la balcon), unde vor fi ţinuţi pînă cînd înfloresc. Pămîntul trebuie să fie în permanenţă umed.
După ce au terminat de înflorit, taie florile uscate şi pune ghivecele într-un loc însorit. Aşteaptă ca frunzele să se ofilească complet, apoi scoate bulbii şi depozitează-i într-un loc răcoros. Anul următor pot fi plantaţi în grădină.
Tot secretul înfloririi timpurii constă în temperatura mediului. Zambilele vor înflori timp de două săptămîni dacă temperatura camerei e de 18°-20°C. Bulbii pot fi plantaţi în ghivece cu pământ sau în pahare de sticlă, într-un substrat nutritiv decorativ.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *