O călătorie în Suedia pentru doi primari nisporeneni

Imagine simbol: www.domnideromania.ro

Imagine simbol: www.domnideromania.ro
Imagine simbol: www.domnideromania.ro

Primarii de Bursuc și Seliște, Victor Rusu și, respectiv, Victor Ivanov, au avut parte, chiar recent, de o vizită de studiu în Suedia. Nu-și pot explica pentru ce merite au fost selectați, dar știu cu exactitate că această deplasare le-a fost de folos. Au vizitat mai multe instituții de menire socială, o asociație care se ocupă de problemele violenței în familie, dar și o întreprindere de prelucrare a deșeurilor .
Imediat ce au revenit la baștină, ambii au declarat că pentru ei a fost o experiență inedită, iar impresiile despre această țară și oamenii care locuiesc în ea sînt de-a dreptul fascinante.
”Noi, și moldovenii, și suedezii, parcă avem aceiași ochi, nas, gură, cap, dar sîntem total diferiți”, a făcut o remarcă primarul de Seliște, menționînd că Suedia și R. Moldova se află la doi poli opuși din punct de vedere al dezvoltării economice, sociale, politice etc. ”În Suedia parcă e o altă lume, e curat, e organizat, nimeni nu se grăbește, dar le reușește totul. Noi ne zbuciumăm toată viața, iar în final nu obținem nici un rezultat”, a specificat dînsul, precizînd că a rămas impresionat, în special, de faptul cum suedezii știu să facă bani pînă și din… gunoi.
Impresiile i-au fost atît de puternice, încît Victor Ivanov a decis să le împărtășească, în primul rînd, cu educatorii de la grădinița din localitate, dar și cu părinții copiilor de aici. ”După vizita în Suedia, am înțeles că, dacă ne dorim o schimbare, oricît de mică, trebuie să începem acest lucru din grădiniță, de la cei mai mici cetățeni”, a explicat dînsul.
Și primarul de Bursuc și-a împărtășit cu bucurie impresiile. Nu a putut să nu remarce ”cît de bine lucrează legile în Suedia și cît de bine sînt gîndite toate serviciile”. Totuși, a găsit și unele tangențe cu suedezii. ”La Bursuc, ca și în Suedia, este respectat principiul egalității de gen”, a subliniat dînsul. Femeile nu sînt nicidecum discriminate.
Dimpotrivă. În primărie, bunăoară, din cei șase angajați, patru sînt femei, iar consiliul local este format din cinci femei și patru bărbați. De notat că deplasarea celor doi primari în Suedia a fost posibilă, grație suportului acordat de  Partidul Social-Democrat suedez prin intermediul Partidului Democrat din Moldova. Nici unul dintre ei nu a putut să explice cum de ei au fost norocoșii, din moment ce numărul primarilor democrați în Republica Moldova e de circa 300 și, deci, concurența e mare. De notat că în această vizită nu a mai fost nici un alt primar decît cei doi din raionul Nisporeni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *