În loc de brad, Cupressus – În lumea florilor

Cupressus

Cupressus
Cupressus

Vine Crăciunul și bradul de Crăciun este unul din elementele principale, dar poți merge și pe alternativa de a alege alte conifere de interior, iar pe unele dintre ele le poți ține în ghivece, pentru decor, și dincolo de perioada sărbătorilor de iarnă.
Cupressus (i se mai spune si chiparos) este una dintre cele mai bune alegeri în acest sens. Este  un arbore rășinos, cu frunza veșnic verde, care poate sta o bună bucată de vreme în ghiveci, în casă. Simplitatea, bunul gust, aerul cald, verdele de o dulceață incredibilă al arborelui de Cupressus fac împreună un decor de Crăciun perfect, potrivit pentru apartamentele mici, dar binevenit pentru orice spațiu.
Prea multe detalii nu sînt de dat. Ceea ce este de remarcat, e ușurința realizării decorului. Cupressus poate sta iarna în casă, vara pe terasă, iar după ce crește mai mare poate fi transplantat în grădină. Suportă cu ușurință seceta, dar temperaturie sub minus 20 de grade îl poate afecta.
Se recomandă plantarea chiparosului în locuri ferite de vînt. Preferă solurile fertile și bine drenate, nisipoase, dar suportă și soluri lutoase.
Chiparosul crește încet și e struc interzisă tunderea lui. Îi place lumina. În ghiveci, poate rezista cîteva zile și într-un loc mai puțin prietenos – de exemplu, în hol, unde nu este lumină, sau într-un colț dintr-o cameră, atîta vreme cît primește suficientă apă.
Pentru decorul de Crăciun e binevenit o plantă de 1-3 ani. Verdele minunat și desimea pufoasă pe care o are, este suficientă pentru a crea o atmosferă deosebită de sărbători. O ghirlandă de lumini albe, strălucitoare, în jurul ghiveciului, un fes de Moș Crăciun și o farfurie cu portocale în preajmă sînt detaliile minime de care ai nevoie pentru a aduce aerul de sărbătoare elegantă, autentică și foarte personală în casă.
Cupressus nu suportă globulețele, așa că este de dorit să nu agăți nimic pe crenguțele lui.
Deci, dacă vrei decor de Crăciun în casă, dar nu ai nici timp pentru a face amenajări, nici bani foarte mulți de investit, daca ești împotriva tăierii brazilor, cea mai bună soluție este un Cupressus în ghiveci.
Și mai impresionant ar fi să ai două-trei ghivece de Cupressus, de dimensiuni diferite. În acest caz, poți face un aranjament cu totul special.
După 4-5 ani, trebuie mutat în gradină, unde este extrem de decorativ. Chiparosul este foarte puțin pretențios și poate sta iarna în casă, vara pe terasă, iar după ce crește mai mare poate fi transplantat în grădină.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *