Eforturi comune pentru ruperea lanțului corupției

În fotografie: Echipa din Ungheni la Conferința anticorupție

În fotografie: Echipa din Ungheni la Conferința anticorupție
În fotografie: Echipa din Ungheni la Conferința anticorupție

Pe 9 decembrie este marcată, tradițional, Ziua Internaţională de luptă împotriva corupţiei. Se știe că anume corupţia reprezintă una dintre cele mai serioase ameninţări la adresa statului de drept în cadrul societăţii contemporane, ce subminează instituţiile și valorile democratice și atentează la ordinea socială, ameninţând capacitatea statului de a asigura drepturi și libertăţi egale cetaţenilor săi.
Altfel spus, corupţia ne afectează pe toţi. Tocmai de aceea este nevoie de un efort comun pentru prevenirea şi combaterea ei.
În acest sens, Direcţia Generală Teritorială (DGT) ”Nord” a Centrului Naţional Anticorupţie doreşte atragerea reprezentanților autorităților publice locale de nivel I și II, reprezentanților mass-media şi societății civile în lupta cu acest flagel.
Campaniile de conștientizare anticorupție iniţiate de DGT ”Nord” au avut drept scop conștientizarea de către populație cu privire la riscurile pe care le comportă comiterea de fapte de corupţie. S-a dorit responsabilizarea cetăţenilor şi autorităților publice locale în sensul de a lua atitudine și a sesiza DGT ”Nord” de fiecare dată când iau cunoștință despre anumite fapte de corupţie.
De la înființare şi până în prezent, DGT ”Nord”, în colaborare cu celelalte instituţii de aplicare a legii, s-a antrenat într-un proces constant de prevenire și combatere a corupţiei, proces care trebuie continuat prin eforturi constante la care e necesar să-şi aducă contribuţia atât instituţiile statului, cât şi cetățenii.
Instituția respectivă dorește atragerea cetățenilor şi a funcționarilor onești în lupta cu acest flagel, astfel că, pe 9 decembrie, la Bălți a fost desfășurată Conferința Națională Anticorupție. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Centrul Național Anticorupție cu suportul financiar al Ministerului de Externe al Norvegiei, Ministerului Federal pentru Europa, Integrare și Afacerile Externe al Austriei, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova şi Centrului Național de Asistență şi Informare a ONG-urilor din Moldova ”Contact”. Conferința a ajuns la ediția a XI-a și s-a desfășurat concomitent în Chișinău, Cahul și Bălți.
Peste 80 de participanți la eveniment au discutat despre factorii de risc în lupta cu corupția, transparența în procesul de achiziții publice, finanțarea partidelor politice, precum și despre planurile locale cu privire la desfășurarea acțiunilor de informare și prevenire a corupției.
O serie de activităţi de informare pentru cetăţeni, inclusiv vernisarea expoziției de desene selectate în cadrul concursului de desen ”Talentul nu ia mită”, au drept scop sensibilizarea opiniei publice cu privire la riscurile pe care le comportă comiterea unor fapte de corupţie. 35 de tineri din raioanele Ungheni, Sîngerei, Glodeni, Ocnița, Bălți au fost premiați cu cadouri, diplome de participare și mențiuni.
Cu premii speciale (diplome și trofee) pentru implicare activă în lupta cu corupția la nivel local au fost apreciate Asociația Obștească pentru Copii și Tineret ”FĂCLIA” din Ungheni și Asociaţia Femeilor de Afaceri din Bălţi (AFA Bălți) ș.a.
”Direcţia Generală Teritorială ”Nord” a Centrului Naţional Anticorupţie îşi reafirmă intoleranţa asupra faptelor de corupţie în rândul funcționarilor publici și încurajează un comportament corect, care să corespundă moto-ului nostru ”Rupem lanțul corupției”. În acest sens, solicităm sprijinul tuturor cetăţenilor, care nu sunt indiferenţi și le pasă de societatea în care trăiesc, să ia atitudine împotriva acestui fenomen și să adopte un comportament integru”, a menționat Ghenadie Tanas, șeful DTG ”Nord”.
În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii Centrului Naţional Anticorupţie şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie a fost pusă la dispoziţie linia fierbinte națională anticorupție cu acces gratuit pentru toate reţelele de telefonie fixă ori mobilă: 080055555.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *