Au urat, au colindat chiar de Crăciun

colindeColinde și urături, însoțite de clinchete de zurgălăi și pocnituri din bice au răsunat la Nisporeni pe 25 decembrie. De dimineață, zeci de urători și colindători, unii deghizați în urși, capre, căluți și alte personaje, au luat cu asalt centrul orașului.
Un alai de cete au mărșăluit pe strada centrală, luînd apoi calea spre Centrul de cultură și tineret ”Luceafărul”, unde a și fost dat startul  Festivalului-concurs al tradițiilor și obiceiurilor de iarnă ”V-am ura, v-am colinda”.
Evenimentul a adunat 19 colective artistice din tot raionul, care au prezentat cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de iarnă specifice localităților de unde au venit.
”În pofida faptului că nu a fost zăpadă, am reușit să creăm o bună dispoziție și să transmitem spectatorilor spiritul sărbătorilor de iarnă”, a declarat, la final, Aurelia Andronache, șefa Secției Cultură și Turism Nisporeni, care a și organizat festivalul. Potrivit dînsei, toți participanții au avut o prestație foarte bună, fiind răsplătiți cu premii, mențiuni, dar și colaci, și dulciuri. Aurelia Andronache a precizat că fondul de premiere a fost de circa 10 mii de lei.
Marele premiu i-a revenit Casei de cultură din Vărzărești. Locul I a fost împărțit între Casa de cultură Ciutești și ansamblul folcloric de bărbați ”Dor nisporenean”. Pe locul II s-a clasat Casa de cultură Zberoaia și ansamblul folcloric de bărbați ”Busuioc moldovenesc” din Bălăurești, iar pe locul III – artiștii de la Casa națională de cultură din Nisporeni și ansamblul folcloric ”Tezaur” din Iurceni.
În premieră, au fost oferite și trei premii speciale. De ele s-au bucurat: Ion Bahnari din Bolțun – pentru realizarea celei mai frumoase compoziții de Crăciun, Liuba Munteanu din Bărboieni – pentru cea mai frumoasă decorațiune de Crăciun și Olga Tîmbur din Vărzărești – pentru cea mai creativă felicitare. Tot în premieră au fost vernisate și expoziții: de picturi ale elevilor de la Școala de Arte Plastice din Nisporeni, de ceramică neagră a meșterului popular Zaharia Triboi din Ciorești, de măști create de Grigore Stamati din Ciutești.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *