Școala consultă domeniile prioritare de dezvoltare, execuția și proiectul de buget

scoala mea
În ultima decadă a lunii octombrie 2015 s-au desfășurat audierile publice cu privire la domeniile prioritare de dezvoltare, execuția și proiectele de bugete ale școlilor beneficiare în proiectul „Școala Mea”, finanțat de Banca Mondială și implementat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”,  în parteneriat cu autoritățile publice locale, Direcția Educație Ungheni și Centrul Regional de Dezvoltare Durabilă.
Din start este de remarcat că sălile de festivități ale Liceelor Teoretice „V. Alecsandri”, LT „Gh. Asachi”, LT „A. Pușkin” din orașul Ungheni și Gimnaziului „Ion Vatamanu” din comuna Pârlița au fost neîncăpătoare pentru participanții la aceste evenimente: au fost prezenți  circa 677 persoane/ manageri ai școlilor, cadre didactice, părinți, elevi, reprezentanți din partea autorităților publice locale de nivel I și II, Direcției Educație din raionul Ungheni, mediului de afaceri, ONG-urilor și instituțiilor publice de profil.
În cadrul audierilor publice, toți utilizatorii de servicii educaționale s-au familiarizat cu prioritățile de dezvoltare a instituțiilor preuniversitare pentru următorii ani, au luat cunoștință de execuția bugetului școlilor pentru anul 2015 și au contribuit la stabilirea domeniilor prioritare de bugetare în 2016 prin diverse propuneri și recomandări . Multe dintre propunerile care au fost prezentate la audierile publice s-au dovedit a fi comune, așa cum ar fi dotarea cabinetelor pe discipline cu materiale didactice corespunzătoare, procurarea echipamentelor IT, amenajarea unor parcări pentru biciclete și terenuri lor de sport . În același timp, s-a demonstrat că fiecare școală are nevoile proprii și acest lucru a fost reflectat în multitudinea de recomandări specifice făcute de participanți , unele dintre care le exemplificăm mai jos.
Participanții la audierea publică de la LT „V. ALecsandri” au optat pentru instalarea soneriei automate în Blocul B, amenajarea unui Eco Parc în fața instituției, amenajarea unei încăperi separate pentru atelierul de educație tehnologică , reînnoirea echipamentului sportiv, construcția unui complex multifuncțional pe terenul dintre cele două blocuri ale instituției.
Instalarea camerelor de supraveghere și a unui televizor în holul școlii, editarea unui ziar al liceului, amenajarea unui teren sportiv pentru clasele primare și a unui parc din fața liceului – acestea sunt câteva dintre  recomandările elevilor , părinților și profesori lor de la LT „A. Pușkin ”.
Printre propunerile participanților la audierea publică de la Gimnaziul „Ion Vatamanu” din comuna Pârlița se numără dotarea unei camere de odihnă pentru copii, amenajarea unui teren de joacă și a unei ludoteci, renovarea tablelor de scris, instalarea sistemului de radio în școală, renovarea dulapurilor din vestiare și gardului școlii.
Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi” participanții i-au recomandat șă includă în bugetul pentru anul 2016 achiziționarea televizoarelor performante în clase, pavarea trotuarelor din preajma școlii, instalarea filtrelor de apă la robinetele din clasă, renovarea sistemului de informare radio, stimularea financiară a elevilor care participă la concursurile școlare, olimpiade și activitățile extra curriculare, inițierea de proiecte cu participarea elevilor, profesorilor și părinților.
După consultările desfășurarea în cadrul audierilor publice, comitetele organizatorice din școli s-au convocat în ședințe, unde au analizat toate propunerile și recomandările participanților, le-au prioritizat și au constatat care dintre acestea vor putea fi incluse în proiectele de buget pe anul 2016.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *