Margareta africană (Osteospermum)

Margareta africanăRudă îndepărtată a renumitei floarea-soarelui, Osteospermum este un gen ce cuprinde circa 50 de specii, ale căror flori se aseamănă  mult cu margaretele Crysanthemum, de unde şi denumirea populară de margarete africane.

În ciuda portului drept, vertical, planta are o creştere joasă, majoritatea varietăţilor atingînd doar 30 de cm înălţime. Florile sînt foarte decorative, atrăgînd atenţia prin contrastul dintre corola de petale şi ochiul central, care are o nuanţă foarte închisă (verde, maro sau chiar albăstrui).
Se potriveşte în grădini însorite, dar se cultivă şi ca plantă de ghiveci. Pentru a înflori, are nevoie de multă lumină, poziţionarea în spaţii foarte însorite contribuind substanţial la calitatea înfloririi. Pe vreme mohorîtă, florile se închid, în zilele cu soare – oferă însă un adevărat spectacol de culoare. Tolerează temperaturi destul de variate, dar cel mai bine se dezvoltă la 16-24 de grade. Există şi varietăţi mai rezistente, care sînt cultivate în regiunile cu ierni ceva mai blînde şi care trec cu bine de frig, dacă sînt protejate cu un strat gros de frunze sau compost de grădină. Preferă un substrat fertil, îmbogățit anual cu îngrășămînt natural.
Udarea se va face cu precauție, doar cînd pămîntul s-a uscat la suprafață. Pe parcurs ce rădăcinile devin mai viguroase și partea aeriana se dezvoltă, planta devine mai rezistentă, tolerînd și scurte perioade de secetă. Are nevoie de o aerisire bună, dar trebuie ferită de curenții puternici de aer, astfel că plantarea în grădină se va face doar pe arii ferite de vînt.
Ca plantă de ghiveci, are nevoie de îngrașăminte pentru plante cu flori, care se administrează la fiecare 10-12 zile, din primăvară pînă în toamnă, avînd un efect vizibil în ceea ce privește numărul și mărimea florilor.
Margareta africană este o plantă cu înflorire abundentă și aproape continuă. Dacă are condiții prielnice, poate înflori pe tot parcursul anului. Totuși, în principal, prezintă două etape majore de înflorire: din mai pînă la sfîrșitul lui iulie și din septembrie pînă în noiembrie.
Înmulțirea se face prin semințe, prin divizarea tufelor sau prin butășire. Pentru obținerea timpurie a răsadurilor, însămînțarea se va face în februarie-martie. Transplantarea plantelor în grădină  se va face la sfîrșitul lunii aprilie.
Trucuri și sfaturi speciale: Nu suportă excesul de apă, fiind de preferat o udare ceva mai redusă. Primăvara, desparțiți tufele din ghivece și plantați-le în pămînt proaspăt, asigurandu-le în acest fel o înflorire frumoasă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *