Centrul comunitar din Milești. Azi sub ”aripa” statului. Mîine?
Incertitudine și nesiguranță în ziua de mîine la Centrul comunitar din Milești. După ce, în ultimii trei ani, s-a aflat în gestiunea statului și n-a dus lipsă de nimic, iată că, începînd cu anul 2016, instituția urmează să treacă în gestiunea primăriei. Autoritățile locale se tem că nu vor fi capabile financiar să asigure activitatea Centrului, pentru că bugetul local, după cum susține primarul Radu Vîrlan, este unul auster.
”Nu știu, deocamdată, cum și cu ce bani vom menține activitatea acestui centru”, ni s-a plîns edilul, precizînd că cheltuielile în acest sens s-ar putea ridica la circa 400 mii lei anual, o sumă consistentă, care nicidecum nu poate fi acoperită din haznaua locală. ”Din păcate, la Milești sectorul economic este la pămînt, nu prea avem agenți economici și, respectiv, nici acumulări la buget”, a mai adăugat dînsul.
Mai optimistă s-a arătat directoarea Centrului comunitar, Nina Cozari. Dînsa ne-a spus că nu are de gînd să lase în voia sorții instituția care, din spusele ei, a fost cu atîta greu construită. ”Ar fi un mare păcat să închidem acest centru, în care zilnic găsesc adăpost, hrană și sprijin mai multe categorii de cetățeni nevoiași”, a punctat Nina Cozari.
Dînsa a specificat că Centrul comunitar, cu cei 12 angajați ai săi, oferă servicii de plasament temporar pentru opt persoane și plasament de zi pentru copii din familii defavorizate. În plus, există și un serviciu de colectare și spălare a hainelor pentru 25 de persoane, și o cantină socială, grație căreia sînt alimentați la domiciliu, o dată pe zi, 25 de bătrîni solitari.
O soluție de a menține instituția ar fi, potrivit Ninei Cozari, acordarea unor servicii contra plată. ”Avem masor, avem kinetoterapeut, care ar putea oferi oamenilor servicii pentru o taxă anumită”, a explicat dînsa, menționînd, totodată, că a avut deja solicitări din partea unor consăteni aflați la munci peste hotare să aibă grijă de părinții lor rămași acasă. Aceștia sînt gata să achite lunar și pînă la două mii de lei.
Reieșind din cele expuse, Nina Cozari are de gînd să vină cu propunerea către aleșii locali de a include în Regulamentul de activitate al centrului și acordarea serviciilor contra plată. ”Sper ca Centrul comunitar să-și dezvolte activitatea mai departe, pentru că oamenii au nevoie cu adevărat de serviciile noastre”, a menționat, la final, directoarea.
Lasă un răspuns