VIDEO | Mii de moldoveni, victime ale unei piramide financiare. Locuitori din Ungheni – implicați

Captură: publika.md
Captură: publika.md

Mii de moldoveni creduli riscă să rămână faliţi după ce au acceptat provocarea unui aşa-numit fond de ajutor reciproc „Mercury” care le-a promis dobânzi de chiar 300 de procente anual pentru orice sumă donată comunităţii.
Experţii în domeniul financiar-bancar trag un semnal de alarmă şi spun că avem de a face cu o nouă piramidă financiară care, culmea, funcţionează în Moldova, fără niciun obstacol, de mai bine de un an.
Tot ce trebuie să faci pentru a deveni bogat este să donezi comunităţii o sumă cuprinsă între 1.000 şi 100.000 de lei. Ulterior, timp de un an, suma vă va fi returnată, săptămânal, în rate. În plus, veţi beneficia şi de o dobândă de până la 300 de procente în funcţie de suma investită. Pentru a vă tripla veniturile urmează să:
„Trebuie să mai invitaţi oameni. De dorit aşa 2-3 oameni timp de cinci luni, dacă o să fie mai mult va fi fantastic!”, îndeamnă membrul comunităţii financiare, Valeriu Racioc.
De la un alt membru al fondului, responsabil de colectarea banilor oferiţi de moldovenii naivi, aflăm că o parte din ei ajunge în Ucraina, la organizatorii aşa-numitei afaceri.
„O parte din bani îi dăm Ucrainei din simplu motiv că au venit din Ucraina. Eu ca keeper primesc 5%, persoana deasupra mea primeşte 3% şi aşa mai departe până ajunge instanţa din Ucraina care ia 0,5 dar oricum se primeşte suma mai bunişoară”, a declarat membrul comunităţii financiare, Alexandru Gore.
„Este evidentă o schemă de piramidală financiară, este în fond o esctrocherie evidentă. Se află în faza incipientă unde într-adevăr pentru popularizare, anumiţi cetăţeni beneficiază de mijloace şi ei mai departe sunt portavocea care promovează ideea la prieteni care cad în capcana acestei scheme”, a spus directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chircă.
„Este o activitate ilegală prin estenţă, este o activitate de jefuire a cetăţenilor. Asta cum ar fi înregistrată o bandă de rakeţi sau acei care amăgesc oameni cu scheme clar că nimeni nu înregistrează”, a declarat directorul unui fond de asigurări şi investiţii, Sergiu Certan.
Cum se face că Banca Naţională, poliţia şi nici Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA nu cunosc nimic despre acest caz?

De la funcţionarii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare am aflat că despre activitatea piramidei a fost informată Procuratura General care, în luna iulie, a pornit o cauză penală. Culmea este că dosarul a fost expediat procurorilor de la Ungheni.

Anchetatorii de la Chişinău au motivat că au găsit ofertele fondului „Mercury” pe un site din această localitate.
„Iată aşa interesant au scris rezultând că entitatea respectivă îşi desfăşoară activitatea în raionul Ungheni”, a spus procurorul Victoria Popov.
Din iulie şi până în prezent, procurorii au reuşit să audieze doar câteva persoane care au organizat la Ungheni un seminar informativ despre oferta piramidei. Între timp, aşa-numiţii mercurieni au apărut în toată ţara iar, din momeala escrocilor ar fi muşcat deja 5.000 de moldoveni.

Sursa: publika.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *