Esențial | Eu mai cred că avem șanse

Lucia BacaluSpuneți-mi, vă rog, cum să te faci, vorba ceea, mort în păpușoi, și să nu vorbești nimic despre cele întîmplate în ultimele zile în Republica Moldova? Oricît mi-aș fi dorit să vorbesc despre drepturile femeilor noastre – anume despre aceasta mi-am planificat, iată că sînt nevoită să schimb subiectul. Cred că ar fi bine să se expună, de fapt, orice cetățean, pe seama celor întîmplate. Cine știe, poate, împreună, am putea ajunge la un numitor comun și ne-am face concluziile care se impun.
Să nu vă așteptați că voi vorbi despre reținerea fostului premier Vlad Filat. Cu siguranță, o pot face alții, cu mult mai bine și mai profesionist decît mine. Aș vrea, totuși, să punctez, anumite lucruri la acest subiect.  De exemplu, ce lecții ar fi bine să învățăm.
Unu. Nimeni, dar absolut nimeni, nu este scutit de responsabilitate, chiar și în țara asta a noastră, plină de nedreptăți, cu o justiție de buzunar și cu o corupție de ți se taie respirația. Mai devreme sau mai tîrziu, cu toții vor plăti.
Doi. Niciodată să nu te bucuri de necazul altuia, fie că îl consideri pe acel altul hoț, criminal sau mai știu eu ce. Cred că ar trebui să lăsăm ca justiția să-și facă treaba. Dacă nu, cu siguranță că timpul le va pune pe toate la locul lor. Cine știe, poate, într-o bună zi, vom afla multe alte lucruri, care ne vor zăpăci și ne vor șoca mult mai mult decît cele întîmplate acum.
Trei. Dacă vrei să dormi bine noaptea, fii onest și ai grijă cu cine pornești la drum.
Chiar dacă poate părea paradoxal, eu cred că Vlad Filat este, la ora actuală, într-o situație mai bună decît mulți alți politicieni de pe aceste meleaguri, politicieni care încă se mai plimbă nestingherit în libertate. De ce? Vlad Filat este primul, căruia i s-a oferit șansa să-și ia de pe conștiință păcatele pe care le-a făcut. Și să plătească pentru ele, bineînțeles. Are șansa să se purifice, dacă vreți. Și mai are o mare-mare șansă: să vadă cu adevărat care îi sînt prietenii.
Trebuie să recunoaștem: a făcut și multe lucruri bune, a ajutat multă lume. Dar… Nu ne este în firea noastră, din păcate, să ținem minte prea mult timp binele. Nu-u-u. În schimb, cum vine vorba de ceva rău, noi sîntem la datorie. Uităm de cărțile sfinte, de acel îndemn să nu aruncăm cu pietre în nimeni atîta timp cît nu sîntem și noi fără de păcate.
Ziceam că Vlad Filat este, la moment, într-o situație mai bună decît alți politicieni. Credeți că ceilalți sînt curați ca lacrima? Sau, cel puțin, mai curați decît Vlad Filat? Ei bine, îi așteaptă și pe ei o zi în care vor trebui să dea socoteală. Doamne, cît e de grea așteptarea!
Ce ne așteaptă pe noi mîine? Dar poimîine? Greu de spus. Asistăm la un dezmăț total. Pe toate planurile. Păcat că în hora aceasta a dezmățului a intrat și justiția. Dar poate e bine. Se developează pînă la capăt, după care va urma un adevărat proces de reformare, nu unul mimat, ca pînă acum.
Încă un pic de răbdare să avem. Eu mai cred că avem șanse să schimbăm lucrurile în bine.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *