Semințele de floarea soarelui. În acest an, mai puține, dar mai scumpe

Imagine simbol: www.fermierul.md
Imagine simbol: www.fermierul.md

Recoltarea florii soarelui e la final. Semințele și-au ocupat deja locul în hambare. Dar mulți dintre producătorii agricoli din regiunea Ungheni – Nisporeni – Călărași nu sînt prea încîntați. Asta, pentru că recolta obținută nu e cea pe care au prognozat-o n la început de ciclu agricol. Agricultorii dau vina pe seceta îndelungată din acest an, care le-a retezat simțitor din roadă.
Pe de altă parte, specialiștii de la direcțiile agricole susțin că există și motive de bucurie. În acest an, prețul de achiziție la semințele de floarea soarelui aproape că s-a dublat față de anul trecut. Adică, a ajuns la 6,5 lei per kilogram. În 2014, a fost 3,5 lei kilogramul.
NISPORENI
Startul recoltării a fost dat acum două săptămîni și mai durează, căci suprafața totală ocupată cu floarea soarelui este de circa trei mii de hectare. Chiar dacă nu s-a încheiat recoltarea, specialiștii nisporeneni au făcut deja primele estimări privind roada medie la hectar. E de circa 10 chintale, ceea ce înseamnă cu 3 chintale mai puțin decît anul trecut.
Grigore Florea, șeful Direcției Agricultură și Industrie Prelucrătoare, ne-a comunicat că plantațiile de floarea soarelui din partea sudică a raionului, în special din localitățile Șișcani, Zberoaia, Bălăurești, au fost afectate substanțial de secetă. În rezultat, roada va fi de cel mult 300-400 kilograme (3-4 chintale) la hectar. În schimb, în partea de nord a raionului, pe la Boldurești, Bălănești, Milești, Brătuleni, cei care au cultivat floarea soarelui au motive de  satisfacție, căci pe aici a mai plouat și, în rezultat, roada e bună. Pe alocuri, ajunge pînă la trei tone (30 chintale) la hectar.
UNGHENI
Pe lanurile de aici, combinele roiesc ca niște albine deja a treia săptămînă consecutiv. Agricultorii muncesc în sudoarea frunții, de zori pînă-n noapte, pentru a-și strînge roada. Suprafața totală, plantată cu floarea soarelui, e de 9000 de hectare.
Deși recoltarea încă nu este finalizată, deja s-a creat un tablou destul de clar privind roada de floarea soarelui. ”Avem înregistrate, la moment, recolte de 500-800 kilograme la hectar – în  satele din zona Culei (Bogheni, Hîrcești, Cornova), dar și de 2 tone (20 chintale) la hectar – la Pîrlița, Mănoilești, Petrești, Sculeni”, a notat Alexandru Gorincioi, specialist principal la Direcția Agricultură și Alimentație Ungheni, menționînd că totul a depins de cantitățile și frecvența precipitațiilor din vara aceasta.
Tot din spusele lui Alexandru Gorincioi, roada medie de floarea soarelui va fi în raion mai joasă față de anul trecut. Potrivit unor estimări, va ajunge la 17 chintale la hectar, cu cinci chintale mai puțin decît în anul 2014.
CĂLĂRAȘI
Floarea soarelui ocupă, în raion, o suprafață totală de circa 2400 de hectare, ne-a comunicat Elena Timofti, director adjunct al Direcției Agricultură, Relații Funciare și Cadastru. Dînsa ne-a mai relatat că lanurile sînt foarte mici, dispersate, care aparțin, în mare parte, persoanelor fizice. În consecință… ”Acolo unde-s terenurile mici, nu putem vorbi de recolte mari”, a explicat dînsa, menționînd, totodată, că, în mare parte, cei ce au cultivat floarea soarelui au făcut-o pentru necesitățile casnice.
Cu toate acestea, Direcția agricolă călărășeană a făcut, totuși, o monitorizare a recoltării și a ajuns la concluzia că media pe raion, în acest an, va atinge 12 chintale la hectar, față de 18 chintale obținute în anul trecut. Ca și în cazul Nisporeniului și Ungheniului, seceta a avut un cuvînt greu de spus și la Călărași, lăsînd în urma sa pălării de floarea soarelui mai mici decît se așteptau producătorii.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *