Pentru copiii satului

În fotografie: Sărbătoare la grădinița din Florițoaia Veche

În fotografie: Sărbătoare la grădinița din Florițoaia Veche
În fotografie: Sărbătoare la grădinița din Florițoaia Veche

Sărbătoare la grădinița-creșă din Florițoaia Veche. După numeroase schimbări în bine, angajații de aici, împreună cu părinții, au decis s-o sfințească.
”Datorită grantului oferit de Guvernul României, am ”încălzit” pereții, am schimbat geamuri, am efectuat reparații ale bucătăriei, spălătoriei. Am făcut și o reparație cosmetică în interior. După toate acestea, ne-am gîndit să sfințim localul, ca să ne meargă mai bine”, a menționat Liuba Mihalachi, directoarea grădiniței.
Chiar dacă, în acea zi de 12 septembrie, norii au împînzit cerul, iar soarele nu a reușit să mai apară, a fost multă lumină. A fost lumină în sufletele celor prezenți la eveniment.
Șase preoți au venit pentru a oficia serviciul divin. A venit și președinta raionului, Ludmila Guzun, și șefa Direcției Învățămînt, Tineret și Sport, Iulia Pancu. A fost prezentă conducerea comunei, consilieri locali. ”Cu adevărat, a fost o sărbătoare frumoasă”, a făcut o remarcă Liuba Mihalachi. A fost o sărbătoare frumoasă și pentru copii, și pentru părinții acestora, și pentru cei ce lucrează aici, zi de zi.
La ora actuală, în grădiniță funcționează două grupe, iar numărul copiilor este de 40. ”Le-am creat cele mai bune condiții pentru educație. Sper că se simt bine aici”, a mai spus directoarea grădiniței. Unde mai pui că, pentru ca picii să se simtă aici ca acasă și poate chiar mai bine, se cheltuie zilnic cîte 16,05 lei pentru fiecare copil. Părinții, însă, plătesc doar 5,35 de lei pentru fiecare zi, restul cheltuielilor fiind acoperite de către primărie.
Unica îngrijorare a angajaților grădiniței este faptul că numărul copiilor scade. Cei tineri pleacă din sat, familiile care rămîn nu prea se grăbesc să aducă pe lume mulți copii. O parte dintre localnici pleacă la munci în străinătate, lăsîndu-și copiii în grija buneilor și uitînd de grădiniță.
Cu toate acestea, instituția funcționează, iar personalul e dispus să facă tot ce-i stă în puteri ca aici copiii să beneficieze de tot ce e mai bun.
De notat că au contribuit esențial, în ultimii ani, la reparația și amenajarea grădiniței, atît angajații instituției, cît și conducerea localității în persoana fostului primar Margarita Baban, dar și a actualului, Serghei Margarint. S-au implicat activ și părinții, printre care: Inga și Andrei Serbianu, Elvira și Ion Stiopca, Viorica și Alexei Rotaru; și consilierii locali Anatol Darii, Vasile Bolșoi, Elena Nica.
În aceeași zi, Mitropolia Basarabiei  a înmînat o distincție de vrednicie directoarei Liuba Mihalachi, pentru educația spirituală a copiilor din grădiniță.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *