Pentru ca păsările domestice să fie sănătoase
În perioada rece și umedă a anului, păsările domestice sînt prinse în mreaja mai multor boli.
Cum prevenim aceste boli ale păsărilor și ce trebuie să facem, aflăm de la Viorica ECHIM, farmacist veterinar din Ungheni.
Care boli atacă păsările cel mai des?
Este vorba de unele boli, provocate de bacterii, dar și de boli virotice, de pasteuroloză. De exemplu acum, în perioada umedă, pe timp de toamnă și iarnă, păsările sînt afectate cel mai des de variolă. Boala este produsă de un virus și, dacă este scăpată de sub control, nu mai are nici un tratament și păsările pier. Trebuie de spus că aceste boli se răspîndesc foarte repde, și prin excremente, și prin mîncare, și prin secrețiile buco-nazale. Cea mai bună masură este prevenirea bolii, care se face prin vaccinarea păsărilor de la o vîrstă fragedă. O problemă des întîlnită la păsările domestice sînt păduchii, niște paraziți foarte rezistenți, ei pot să trăiască o perioadă mai îndelungată prin crăpăturile localului, chiar dacă nu mai sînt găini în acel loc. Cum apare acolo o pasăre, păduchele prinde viață. De aceea este indicat ca locurile în care stau păsările să fie dezinfectate în permanență. Totodată, să fie verificate periodic, de păduchi, păsările.
Ați spus de vaccinare. Există, însă, și alte metode de prevenire a bolilor la păsări și animale domestice?
Bineînțeles, vaccinarea este importantă, dar igiena este sfîntă. Din păcate, nu fiecare o respect. Eu, de fiecare dată, le spun clienților că ar fi bine să facă o profilaxie, să igienizeze încăperile pentru păsări și animale. Dar nu toți înțeleg. Atunci cînd dă o boală peste păsări, omul e gata să facă orice, dar uneori poate fi prea tîrziu. Igiena în locurile unde stau păsările este cel mai important lucru pe care trebuie să-l cunoască orice crescător de păsări, fie acasă sau la o întreprindere mare. Prima măsură pe care trebuie să o facă fiecare este ordinea, adică, o dată la 1-2 săptămîni, să spele, să dezinfecteze toate încăperile pentru păsări și animale cu soluții antiparazitare, sau antivirale, antibacteriene.
Care este timpul potrivit pentru vaccinarea găinilor?
Vaccinarea păsărilor trebuie și e necesar de făcut în dependență de vîrstă. În sectorul individual nu prea se respect acest lucru. De fapt, oamenii nici nu fac toate vaccinările necesare, deși ar fi bines ă le facă. În crescătoriile mari, însă, se respectă strict prescripțiile și vaccinarea are loc de mai multe ori. Adică, la trei săptămîni – vaccinul numit ”Pesta” aviară., după care se repetă peste alte trei săptămîni. Tot această vaccinare se reptă după 120 de zile, în formă de injecție. Lumea vaccinează păsările cam în această perioadă.
Sfatul specialistului:
Este necesar să respectăm toate metodele de profilaxie. Noi sîntem cei care consumăm carnea, ouăle și laptele. Multe boli sînt luate anume de la aceste alimente, dacă păsările și animalele au fost bolnave. Important e să respectăm termenul de tratament sau vaccinările la păsări. În aceste perioade, cînd pasărea primește tratament sau vaccinuri, nu avem voie să consumăm carnea sau ouăle ei. În dependență de antibioticul utilizat, durata în care nu s epermite consumul acestor produse poate fi de 10 zile, două săptămîni sau chiar o lună. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și a animalelor, păsărilor!
Lasă un răspuns