Au fost, au văzut, vor să implementeze și la ei acasă

În fotografie: La seminarul din Horodiște
În fotografie: La seminarul din Horodiște

Șeful Secției Situații Excepționale Călărași, Vasile Zaharia, și primarul de Horodiște, Petru Ceban, au vizitat, la finele lui septembrie, Polonia, unde au învățat din exepriența pompierilor voluntari de acolo. Acum, vor să transpună această experiență și la Horodiște. ” Este un proiect pilot, care are drept scop dezvoltarea voluntariatului în domeniul prevenirii situaţiilor excepţionale”, e explicat Vasile Zaharia.
Revenind acasă, au început lucrul. Un prim pas a fost seminarul, organizat la Horodiște pe 14 octombrie, la care au fost invitați primarii satelor din vecinătate. Abia e începutul!
Au venit la Horodiște și oaspeți din Polonia, ca să le vorbească despre posibilitatea implementării unui astfel de proiect aici. Le-au vorbit celor prezenți despre beneficiile și dezvoltarea voluntariatului în prevenirea situațiilor excepționale și Vasile Zaharia, și Petru Ceban. ”În Polonia, acest sistem merge foarte bine. Credem că prietenii noștri moldoveni vor prelua multe din experiența noastră”, ne-a spus Pavel Prokop, vicepreședintele Fundației inițiativelor manageriale din Lublin, Polonia, prezent la seminarul de la Horodiște. Primarul comunei Konopnica din Polonia, Miroslav Zydek, acolo unde călărășenii au studiat experiența polonezilor, s-a arătat impresionat de activismul pe care l-a văzut la Horodiște. ”Este impresionant faptul că pompierii profesioniști vor să-i ajute și să-i susțină pe pompierii voluntari”, a remarcat dînsul.
”Vrem să deschidem un punct de intervenție aici, la Horodiște. Sîntem cinci primării compacte și avem nevoie de așa ceva”, a declarat ferm Petru Ceban, după care a explicat și de ce: ”Am avut mai multe incendii de proporții, în care s-a intervenit tîrziu. Noroc că mai avem cîțiva oameni care ne ajută în situații excepționale”.
Deja a fost stabilită locația postului. ”În spatele primăriei avem o încăpere care a aparținut cîndva gospodăriei agricole din sat, iar acum e a primăriei. Și garajele au rămas ale noastre. Noi le vom adapta la condițiile necesare pentru un post de pompieri”, a specificat Petru Ceban. Unde mai pui că ajutorul polonezilor nu se termină aici. ”La anul vom începe cu investițiile pentru crearea noilor posturi de pompieri”, a spus Pavel Prokop.
”Vrem să fim alături de primarul de Horodiște în strădaniile lui de a deschide un post de pompieri. Vom găsi și noi, în comuna noastră, voluntari tineri, pentru a fi instruiți ca să ne fie de ajutor în cazuri excepționale”, a remarcat Tatiana Timofti, primar de Buda.
Proiectul ”Autoajutorare locală pentru securitate” este implementat de Fundația pentru Inițiative Manageriale (Liublin, Polonia), AO ”Moștenitorii” din Bălți și Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale al Republicii Moldova, acesta fiind un proiect inovator pentru R. Moldova. De notat că proiecte similar se implementează, în prezent, și în alte trei localități din Hîncești, Orhei și Rezina.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *