A fi sau a nu fi Ziua Națională a Vinului?

Imagine simbol: publika.md

Imagine simbol: publika.md
Imagine simbol: publika.md

Vestea a picat pe neașteptate. Mai mulți vinificatori din țară s-au pronunțat împotriva organizării Zilei Naționale a Vinului în această toamnă.  Cică, e  criză economică, cică sînt proteste în Piața Marii Adunări Naționale din Chișină, cică nimănui nu-i arde, în asemenea condiții, de sărbători.
Așa să fie? Nimănui nu-i arde de Ziua Națională a Vinului? Am încercat să aflăm care este părerea vinificatorilor din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași. Sînt ei oare pentru sau contra organizării acestei sărbători, dedicate licorii lui Bachus, la nivel național și local?
L-am contactat pe cunoscutul vinificator din Sadova Călărașilor, Petru Aghenie. Dînsul, chiar  din start, a declarat fără ocolișuri: ”Ce fel de sărbătoare, oameni buni, cînd vinul a juns să fie mai ieftin decît apa?”. A adus, în acest sens, argumentele sale: anul trecut, strugurii tehnici au avut  un preț de rîsul lumii – de doar 1,5 lei kilogramul. La fel și strugurii de masă – au costat 2,3 lei kilogramul. Asta, în condițiile în care investițiile sînt foarte mari și e multă muncă pentru a obține o recoltă frumoasă. Cum să-ți mai ardă de sărbători? Petru Aghenie ne-a mai spus că anume din acest motiv, nu participă, deja de patru ani, nici la sărbătoarea națională dedicată vinului, dar nici la cea locală dedicată recoltei și vinului. ”Este o pierdere de timp”, și-a expus dînsul părerea.
La final, vinificatorul de la Sadova a mai opinat: ”Aceste sărbători sînt numai pentru că să ne îmbătăm, dar de vîndut vinul nostru așa și nu avem unde-l vinde”.
Și Nicolae Șova, directorul SA ”Ungheni-Vin”, s-a declarat în asentimentul colegilor săi din republică. ”Consider că acum nu-i momentul cel mai potrivit pentru asemenea sărbătoare”, a menționat dînsul, făcînd trimitere la aceleași argumente pe care le-au enunțat vinificatorii din alte regiuni: protestele din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și criza economică.
Cît privește sărbătoarea la nivel local, Nicolae Șova crede că e necesară, că trebuie organizată. Or, potrivit dînsului, în teritoriu, acest eveniment are o formulă corectă și are menirea să promoveze, mai întîi de toate, tradițiile populare, recolta obținută de agricultori și vinul de casă. ”Nicăieri nu e specificat că la Ungheni sau în altă parte este vorba de sărbători ale vinului industrial și consider că așa este corect. Sărbătoarea recoltei are dreptul la viață”, a punctat vinificatorul unghenean.
O cu totul altă părere am auzit de la un celebrul vinificator nisporenean, Nicolae Timofte, directorul fabricii de vinuri ”Barza Neagră” din Iurceni. Iată ce a declarat dînsul: ”Cei care sînt împotriva Zilei Naționale a Vinului nu sînt vinificatori adevărați. Ei sînt niște businessmani, apăruți întîmplător în domeniul vinificației”.
Potrivit vinificatorului din Iurceni, sărbătoarea vinului, atît la nivel local, cît și național, nu numai că are dreptul la viață, dar trebuie să devină un brand și al fiecărei regiuni în parte, și al Republicii Moldova în general.
”În Spania se organizează Ziua portocalei, prin Ucraina am văzut cum se promovează slănina, iar noi, hai și om renunța la Ziua Vinului. În schimb, vom organiza Ziua berii, care n-are nimic în comun cu Moldova”, a concluzionat dînsul.
Decizia finală cu privire la organizarea sau nu, în acest an, a Zilei Naționale a Vinului urmează să fie luată de Guvernul Republicii Moldova.
Reamintim că Ziua Națională a Vinului se desfășoară tradițional în primul week-end din octombrie. Pînă în prezent, au fost desfășurate 13 ediții ale sărbătorii, aceasta fiind organizată pentru prima oară în toamna anului 2001.
Dacă, totuși, se va decide să fie organizată și în acest an, Ziua națională a Vinului va avea loc în perioada 3-4 octombrie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *