VIDEO | În timp ce capitala caută soluții pentru o parcare modernă, la Ungheni un om de afaceri vrea să construiască parcări-lift

Captură: protv.md
Captură: protv.md
Captură: protv.md

In timp ce Primaria Chisinau cauta solutii pentru a construi o parcare moderna in centrul capitalei, un om de afaceri de la Ungheni a gasit solutia. Ce-i drept, vrea s-o aplice deocamdata in Ungheni, dar spune ca proiectul poate fi replicat cu usurinta si in capitala. Este vorba despre parcari-lift, larg raspandite in China. Acestea presupun ca pe spatiul a trei locuri de parcare sa incapa noua sau douaspreze masini.
Sistemul arata ca un carusel bagat in pamant. Iar smecheria consta in faptul ca in locul unei masini incap doua, trei sau chiar patru. Gheorghe Racovita din Ungheni sustine ca a fost in China, unde astfel de parcari sunt foarte populare, a studiat intreg sistemul, iar acum vrea sa-l aplice si la noi in tara. Barbatul sustine ca pe cat de complicat pare la prima vedere, pe atat de simplu este in realitate. Ca sa ne convinga a facut si o macheta.
Scheletul metalic poate fi acoperit, pentru a proteja masinile de ploaie si de vant. Barbatul ne spune ca o astfel de parcare poate incapea intr-un spatiu destul de mic. Soferii intra cu masina ca intr-un loc de parcare obisnuit. Si prin apasarea unui buton locul de parcare coboara sau se ridica la nivelul necesar. Iar un semafor instalat in fata fiecarui loc indica numarul de locuri libere.
Sistemul computerizat permite ca in 20 de secunde masina sa fie la nivelul necesar. Gheorghe Racovita sustine ca a convins autoritatile din Ungheni sa-i aloce un teren.
Iar investitia ar fi de 15 milioane de euro. Barbatul sustine ca a gasit un investitor si spera ca afacerea sa ia foc si sa se extinda in toate orasele din tara. Una dintre problemele majore din capitala este lipsa parcarilor. Pentru a o rezolva partial, primaria a propus construirea unei parcari subterane in Piata Marii Adunari Nationale. Proiectul a fost insa respins de nenumarate ori de Consiliul Municipal.

Sursa: protv.md

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *