Seceta și canicula dau bătăi de cap pompierilor
La Unțești a fost distrusă o stînă. S-a întîmplat pe 26 iulie, o zi cu temperaturi foarte înalte. De la un foc lăsat fără supraveghere s-a aprins iarba uscată din jur, iar flăcările au ajuns la stînă. Un caz similar a avut loc și anul trecut, doar că în satul Cornești. Atunci, a ars complet stîna de oi. ”Din cauza secetei îndelungate și temperaturilor ridicate, s-a mărit considerabil numărul intervenţiilor la lichidarea focarelor de incendiu, arderii vegetaţiei uscate, gunoiului, miriștilor”, a menționat Valentina Bordianu, inspector superior al Serviciului apărării împotriva incendiilor din cadrul Direcției Situații Excepționale Ungheni.
De la începutul anului curent, au fost înregistrate deja 106 cazuri de acest gen. ”Deoarece, cu siguranță, va mai fi caniculă, Direcția Situații Excepționale face apel către cetățeni să respecte regulile de apărare împotriva incendiilor. Sînt reguli simple care, fiind respectate, vor duce, inevitabil, la situații neplăcute provocate de foc”, a mai spus Valentina Bordianu.
Țineți minte:
– Focul nu trebuie făcut oriunde și în orice condiții.
– Focul deschis poate fi folosit numai în locuri special amenajate, cît mai indepărtate de vegetație și în nici un caz pe timp de secetă ori pe vînt.
– Copiii nu au voie să se joace cu focul.
– Nu se lasă niciodată focul nesupravegheat, deoarece nu se știe cînd o slabă rafală de vînt ar putea modifica direcția focului și ar îndepărta flăcările spre vegetație.
– Mentineți curățenia oriunde vă aflați. Nu aruncați hîrtii, resturi de mîncare ori sticle, deoarece și ele pot contribui la propagarea incendiilor.
– Focul trebuie stins prin stropirea cu apă a jarului pînă la răcirea totală a acestuia, lucru absolut necesar. În caz contrar, ar ăutea să se reaprindă la orice adiere de vînt.
Lasă un răspuns