Sănătatea, mai întîi de toate | Nimic nu poate înlocui laptele matern

Imagine-simbol www.mamaplus.ro

Imagine-simbol www.mamaplus.ro
Imagine-simbol
www.mamaplus.ro

Dacă ar putea vorbi din prima zi, toți micuții, cu siguranță, le-ar spune mămicilor lor: ”Mami, alăptează-mă!”. Ce poate fi mai benefic pentru un bebeluș decît alăptatul la sîn?
Avantajele sînt multiple.
Laptele matern conţine toate substanţele nutritive de care cel mic are nevoie, oferindu-i protecţie împotriva multor afecţiuni.
Alăptarea la sîn este un factor important atît pentru sănătatea mamelor, cît şi pentru sănătatea copiilor.
Sfatul specialiştilor pentru mame este să încerce pe cît posibil să îşi hrănească pe cale naturală copiii.
Laptele matern, hrana ideală!
Deși cercetătorii au încercat să aducă pe piaţă un sortiment de lapte cît mai apropiat din punct de vedere nutriţional de laptele matern, încercările au fost zădarnice. Nici beneficiile aduse de laptele uman şi nici substanţele nutritive conţinute în el nu au putut fi substituite. Laptele matern conţine aşa numitul colostru, hrana ideală pentru bebeluşi.
Colostrul ajută organismul micuţilor să lupte împotriva bacteriilor şi viruşilor. Totodată, colostrul curăţă intestinele nou-născutului.
Laptele de mamă are un conţinut unic de vitamine, minerale, grăsimi şi zaharuri, care ajută la dezvoltarea armonioasă a bebeluşului. Nu mai vorbim de faptul că laptele matern are întotdeauna temperatura ideală, este steril şi nu necesită timp pierdut pentru preparare.
Avantajele alăptării pentru bebeluş
Alăptarea bebeluşului poate fi principala modalitate de a evita apariţia anumitor boli. Laptele matern, prin conţinutul bogat de substanţe nutritive, protejează împotriva otitei, meningitei, a infecţiilor respiratorii, a apariţiei diabetului, diareei şi chiar a limfoanelor. Totodată, micuţii care au beneficiat de o alăptare naturală prezintă un risc de trei ori mai mic de a suferi de deces în primele trei luni de viaţă. Laptele mamei aduce bebeluşului cantitatea zilnică necesară de vitamina A şi îl ajută să aibă un grad ridicat de inteligenţă. Specialiştii anunţă, de asemenea, că activitatea propriu-zisă de supt ajută sugarul la dezvoltarea oaselor faciale şi a muşchilor.
Avantajele alăptării pentru mamă
Nu doar cel mic se bucură de o serie de beneficii în urma alăptării, ci şi proaspăta mămică. Prin producerea constantă de lapte, organismul va arde caloriile, ajutînd femeia să obţină silueta de dinaintea sarcinii. Totodată, în perioada alăptării se va simţi relaxată şi fericită, asta datorită rolului pe care îl are prolactina (hormonul care ajută la producerea laptelui). Un lucru extrem de important este şi faptul că alăptarea reduce riscul îmbolnăvirii de cancer mamar, cervical sau de osteoporoză.
Alăptarea întăreşte legătura emoţională dintre mamă şi copil
Dincolo de beneficiile nutritive pe care le aduce bebeluşului, alăptatul este un proces natural care ajută şi la menţinerea unei relaţii profunde dintre mamă şi copil. În momentele de alăptare, cel mic se va apropia de mamă, îi va cunoaşte mirosul pielii şi tonul vocii. Dincolo de toate aceste lucruri, ce poate fi mai frumos decît imaginea unei femei copleşite de dragoste, care îşi hrăneşte cu blîndeţe micuţul înfometat şi dornic de afecţiune?
Ala Baxan,
șefa secției perinatologie a Spitalului raional Ungheni


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *