O zi dedicată meșteșugurilor populare
Au mîini dibace și se pricep la toate. Așa s-a vorbit duminică, pe 9 august, despre cei 30 de participanți la expoziția cu vînzare, dedicată meșteșugurilor și îndeletnicirilor populare, care s-a desfășurat la Pîrlița Unghenilor.
Evenimentul intitulat ”Omul prin muncă e slăvit” s-a aflat la ediția a doua și a fost organizat de către Asociația ”Speranțele Pîrliței”, Casa raională de cultură și autoritățile locale.
”Prin intermediul acestei expoziții ne-am propus să scoatem din anonimat meșterii populari din comună și să-i promovăm”, a spus în debut Maria Bolotovici, directoarea Casei raionale de cultură din Pîrlița. În același gînd a fost și Ion Basoc, președintele Asociației ”Speranțele Pîrliței”, exprimîndu-și, totodată, încrederea că asemenea evenimente vor avea continuitate în sat. La rîndul său, primarul Ion Bejan a subliniat că ”meșteri iscusiți ca la Pîrlița nicăieri nu mai găsești”, tocmai de aceea pîrlițenii merită să-i cunoască mai îndeaproape.
Dacă prima ediție a expoziției a avut o tentă mai mult gastronomică, în acest an organizatorii și-au propus să scoată în evidență îndeletnicirile localnicilor, cum ar fi: lemnăritul, pictura, cusutul artistic cu mărgele, împletitul, brodatul, croșetatul și altele. Chiar și așa, pe lîngă numeroasele lucrări de artizanat expuse în holul casei de cultură, și-au găsit loc de cinste și operele culinare ale gospodinelor din comuna Pîrlița, dar și produsele agenților economici din zonă.
Au dat curs invitației de participare la eveniment nu doar localnicii, dar și pîrlițenii stabiliți cu traiul în alte părți.
Bunăoară, Irina Scurtu, chiar dacă locuiește de ani buni la Chișinău, nu-și uită satul de unde-și trage rădăcinile. Ea a revenit duminică la Pîrlița pentru a-și etala frumoasele perne decorative, fețe de masă și alte obiecte de artizanat, de realizarea cărora se ocupă deja de vreo șase ani. ”Sînt nespus de bucuroasă că lucrările mele au fost apreciate la mine acasă”, ne-a mărturisit meșterița. Dînsa a avut norocul să-și vîndă, în acea zi, aproape toată ”marfa”. Pentru o pernuță realizată de Irina Scurtu cumpărătorii scoteau din buzunar 50 de lei.
Printre meșterii experimentați am remarcat și cîțiva mai mici, care nu s-au rușinat să se alinieze celor mai mari. Surorile Loredana și Mihaela Tamazlîcaru, în vîrstă de 12 ani și, respectiv, 8 ani, au venit la expoziție cu brioșe.
Fetele au declarat pentru ”Expresul” că le-au pregătit singurele, iar rețeta au preluat-o de la bunica lor. Creațiile lor culinare au fost apreciate de vizitatori, care s-au grăbit să le cumpere. Ba mai mult, o bucătăreasă iscusită a ”împrumutat” rețeta de la ele.
A venit la expoziție cu lucrări neobișnuite și Nichita Țurca, în vîrstă de 12 ani. El a prezentat publicului mai multe figurine, brățări și tot felul de accesorii realizate din elastice colorate. Băiatul locuiește la Moscova, dar își petrece vacanța la bunei, la Pîrlița. ”Am confecționat aceste lucrări din elastic împreună cu o colegă de școală de la Moscova.
Noi avem și o rețea de socializare, unde prezentăm ceea ce facem”, ni s-a lăudat Nichita, specificînd că îl aprovizionează cu materia primă fratele mai mare, din SUA, care i-a și dat ideea să creeze asemenea obiecte.
Evenimentul de duminică a culminat cu premierea tuturor participanților la expoziție. Fiecare a primit cîte o diplomă de gratitudine și un premiu bănesc. Fondul de premiere a constituit circa 4 mii de lei.
Lasă un răspuns