O îndeletnicire bărbătească pentru o femeie vrednică
Dacă vrei să achiziționezi un coș din lozie ca la carte, așa cum îl confecționau bunicii noștri, trebuie să-l comanzi de cu iarnă. Unde? La Măgurele, un sat cu oameni vrednici, printre care se numără și Melania Platon.
Cu ani în urmă, femeia a îndrăgit această îndeletnicire, pe care a preluat-o de la soțul ei, Vladimir. Bărbatul, la rîndul lui, a ”furat” meșteșugul de la tatăl său. Chiar dacă tata nu prea îi dădea voie să confecționeze coșuri în copilărie, Vladimir a prins secretul și, peste ani, a și-a amintit cam cum se împletește lozia. Primul coș a fost mai greu de confecționat. Apoi au urmat alte coșuri, sute. Le-au pierdut numărul deja. ”Sînt foarte multe”, spune Melania Platon.
O întreb dacă nu-i este greu să împletească lozie. Or, confecționarea acestor coșuri se considera, pe vremuri, muncă bărbătească. ”Nu este deloc greu, mi se dă foarte ușor”, spune, după care specifică: ”Începutul este mai greu, cînd trebuie de făcut fundul coșului. Acolo trebuie mai multă putere, în rest totul merge repede”.
Chiar dacă aceste coșuri nu le asigură un trai decent, Melania Platon spune că este o sursă sigură de venit, fie și mică.
Potrivit dînsei, un coș calitativ costă 35-40 de lei. Într-o zi, ea poate confecționa și două, și chiar trei coșuri.
Este important să ai materia primă potrivită. Iar lozie la Măgurele este destulă. Cîndva, au fost plantate cu lozie terenurile supuse alunecărilor. Acum, soții Platon au grijă să fie asigurați din plin cu ea. În fiecare primăvară, curăță copacii, ca în toamnă să aibă ce culege. La sfîrșitul toamnei, după ce se scutură toată frunza, colectează crenguțele de lozie. Le curăță de coajă, apoi le lasă să se usuce bine, pentru că doar așa ”sînt mai ușor de mînuit”, vorba Melaniei Platon.
”Iarna, cînd e călduț în casă, ne apucăm să împletim coșuri”, povestește femeia. Le fac după dorința consumatorului: și mai mari, și mai mici. De obicei, anual, oamenii comandă, per total, cam 60-70 de coșuri. Ei, însă, confecționează mult mai multe, pentru a le scoate, duminica sau joia, în piață, spre vînzare. ”La un om gospodar coșul poate ține și patru ani. E bun la orice: pentru poamă, pentru cartofi sau chiar pentru nutreț”, spune Melania Platon.
Nici unul dintre cei trei copii ai soților Platon nu a furat din această îndeletnicire. ”Păcat”, spune meșterița, explicînd și de ce: ”Ar fi bine să știi măcar pentru tine, căci, la nevoie, poți face un ban în plus”.
Lasă un răspuns