Jumătate de secol alături, mînă în mînă

În fotografie: Soții Panaite în ziua nunții lor de aur

În fotografie: Soții Panaite în ziua nunții lor de aur
În fotografie: Soții Panaite în ziua nunții lor de aur

Au trăit jumătate de secol împreună. Au trecut prin multe greutăți, însă dragostea, respectul reciproc și buna înțelegere i-a ținut mereu uniți: și la bine, și la greu, așa cum se spune la sfînta cununie.
Ecaterina și Petru Panaite din Păulești au sărbătorit, pe 2 august, nunta de aur. De dimineață, au fost la biserică, s-au rugat pentru sănătatea familiei lor, a copiilor, au dat de pomană la creștini, apoi au mers la primărie. Aici îi aștepta primarul Ion Prunici, cu un buchet de flori și un cadou simbolic.
”Este foarte frumos cînd o familie ajunge la o așa vîrstă matură. Viața familiei Panaite este un exemplu pentru multe alte familii din sat”, ne-a spus primarul, după care s-a destăinuit că lui personal acest eveniment i-a adus aminte de momentul cînd și buneii lui au sărbătorit nunta de aur.
Și după 50 de ani trăiți împreună, Ecaterina și Petru Panaite sînt la fel de afectuoși unul față de altul, iar drept dovadă și-au mai înregistrat o dată – simbolic! – căsătoria. Ceremonia s-a încheiat cu o cupă de șampanie, o bucățică de tort și un dans popular. ”Am vrut să vedem dacă nu am uitat pașii, dacă nu am uitat cum se dansează, că demult nu am mai făcut-o”, a explicat Ecaterina Panaite, după care a adăugat zîmbind: ”Pe soț îl durea un picior, dar, atunci cînd a început să danseze, a uitat de durere”.
A urmat apoi o sărbătoare pe cinste. S-au adunat în jurul mesei de sărbătoare copiii, cîțiva vecini, dar și rude. ”Nu am planificat nimic. Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat”, ne-a spus Ecaterina Panaite.
Se cunoșteau de mici, căci ambii s-au născut și au crescut la Păulești. Cererea de căsătorie a fosu una mai puțin obișnuită. ”A fost o istorie  interesantă. Am fugit de acasă, iar a doua zi, cînd am venit, mama era tare supărată. N-a avut încotro, eram împreună cu Petru și i-a trecut ciuda”, își amintește dînsa zîmbind.
Ea a fost mai mult casnică. El a fost șofer de cursă lungă. Au crescut și au educat cinci copii care, la rîndul lor, le-au adus 11 nepoți și doi strănepoți. O familie mare și frumoasă! Au, însă, un of, soții Panainte. Nici unul dintre cei cinci copii nu a rămas în sat. Doi sînt în Federația Rusă, ceilalți trei au rămas în Moldova, dar sînt stabiliți cam departe de casa natală. ”Mi-aș fi dorit ca să trăiască aici, în sat, alături de noi, dar se pare că altfel le-a fost soarta”, spune Ecaterina Panaite. Gîndul că toți cinci au fost educați cum se cuvine, au o profesie, au  familii frumoase îi face, însă, fericiți. Sînt mîndri de ceea ce au realizat împreună.
Tot ce își doresc acum soții Panaite este să fie sănătoși, ca să aibă copiii, nepoții și strănepoții la cine să vină în ospeție.
Am întrebat-o pe Ecaterina Panaite care este secretul unei familii fericite și al unei căsnicii atît de îndelungate. A răspuns fără pic de ezitare: ”Răbdare”, după care a adăugat: ”Trebuie ca fiecare dintre soți să știe cînd să cedeze”. După o mică pauză, a făcut o glumă plină de conținut:  ”Cine e cocoșul în casă? Bărbatul! Dar eu cînt!”.
Au o viață frumoasă și bogată în spate. Au trăit și au văzut multe în viața lor. Ea a ajuns la vîrsta de 71 de ani, el – la 75 de ani. Și-ar dori ca oamenii să fie ca pe vremuri: mai simpli și mai săritori la nevoie.  În rest, nu se plîng. ”Nu ne-a fost chiar ușor în toți acești ani, greutăți am avut ca oricine, dar am mers înainte, nu am cedat”, ne-a spus, la final, Ecaterina Panaite.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *