Grigorii Robu: ”E mai ușor să cureți copacul de crengi uscate decît să-l tai și să pui altul în loc”

În fotografie: Primarul de Nisporeni, Grigorii Robu

În fotografie: Primarul de Nisporeni, Grigorii Robu
În fotografie: Primarul de Nisporeni, Grigorii Robu

Este cel mai tînăr primar din raionul Nisporeni. A reușit să-l detroneze pe cel mai de temut contracandidat al său. Are doar 27 de ani, multă energie și entuziasm. Este vorba de Grigorii Robu, primarul orașului Nisporeni, căruia i-am solicitat un interviu pentru ”Expresul”.
Domnule Robu, ați cîștigat alegerile. Nu vă este frică de responsabilitatea care a căzut pe umerii dumneavoastră?
Rezultatele alegerilor nu m-au luat prin surprindere, nu m-au pus în dificultate sau în fața fricii. Știu ce înseamnă să-ți asumi un angajament, cunosc ce înseamnă să obții o victorie, pe care trebuie să o demonstrezi într-o muncă ulterioară. Deci, o să reușesc cu siguranță și o voi demonstra prin implicarea mea în toate proiectele sociale care se derulează și se vor derula în continuare. Nisporeniul este orașul meu de baștină, așa că e principial pentru mine să am  rezultate bune și să merg cu capul sus după patru ani de mandat. Este important să lăsăm urme frumoase și loc de bună ziua, indiferent de statutul social pe care îl avem.
Vîrsta pe care o aveți, nu credeți că va fi un impediment pentru investitori?
Vîrsta mea fragedă, așa cum spun mulți cetățeni ai orașului, cred că nu este un obstacol. Din contra, entuziasmul și energia pe care le am – și sper să le am mult timp încă înainte – îmi vor fi de folos. Am avut deja o întîlnire cu cîțiva investitori străini, am negociat cu ei cîteva puncte sensibile într-un contract și am reușit să-i conving că sînt prioritare. Asta este dovada că cei tineri sînt capabili, pot aduce schimbarea și merită încrederea cetățenilor pentru a face lucruri bune și frumoase în comunitatea în care trăiesc.
Cum vi s-a părut prima săptămînă de activitate?
A fost o săptămînă nu foarte ușoară. Ba chiar dificilă. Am avut foarte multe probleme de soluționat și toată lumea dorea cît mai repede să le soluționeze. Nu am reușit să fac atît de multe pe cît mi-aș fi dorit. Imediat ce am venit în funcție, am aprobat să fie instalat un cort în centrul orașului, împreună cu Secția Situații Excepționale din Nisporeni, dat fiind faptul că am avut zile caniculare. M-am documentat în detalii în ceea ce privește proiectul Prut – Nisporeni. Deoarece este un proiect primordial pentru Nisporeni, care a fost început încă de administrația anterioară, ne propunem să-l ducem cît mai repede la bun sfîrșit. Am avut, în acest sens, o întîlnire cu o  delegație de la Agenția de Dezvoltare Austriacă și reprezentanți ai Uniunii Europene. Am vorbit despre problemele care există și despre prioritățile asupra cărora trebuie să ne concentrăm. Ceea ce m-a bucurat cu adevărat este faptul că în acest proiect este implicată și lucrează alături de mine o echipă profesionistă foarte capabilă, cu care am găsit limbaj comun chiar din primele zile. În plus, deoarece cunosc limba engleză, mi-a fost mult mai simplu să discut cu investitorii.
Care vă sînt planurile pentru următorii patru ani?
Planurile pentru acest mandat au fost stabilite în programul meu electoral. Am început să lucrez la ele chiar din primele zile. Am luat sub control cele mai sensibile și mai importante probleme despre care am vorbit în campania electorală.
Și care sînt acestea?
Proiectul prioritar este finalizarea apeductului Prut-Nisporeni, căci apa este foarte așteptată aici de mulți ani. Cred că acest proiect va soluționa, în lanț, și multe alte probleme. Un alt proiect este salubrizarea spațiilor verzi și a parcurilor. Sînt conștient că nu va genera bani, dar, cu siguranță, va avea un impact pozitiv pentru societate. Am să lupt toți patru ani pentru a înverzi spațiile, pentru a construi terenuri de joacă pentru copii. Din prima săptămînă am format o echipă care să lucreze asupra acestei probleme. Alte proiecte ar fi drumurile, iluminatul stradal, construcția unui parc industrial. Îmi doresc să fie create noi locuri de muncă pentru nisporeneni, iar parcul industrial ar fi o soluție optimă. Este stabilit deja terenul pentru acesta. Se lucrează asupra acestui proiect și în, scurt timp, urmează să propun unele soluții coordonate și cu Consiliul orășenesc.
Aveți planuri majore, credeți că veți reuși să le realizați pe toate?
În spatele acestor proiecte mari se ascunde dorința și entuziasmul pe care îl am. Unii colegi de aici, din administrația publică locală, s-au arătat cam sceptici. Eu zic că, atît timp cît este dorință de a realiza și nu cedezi, indiferent de ce spune lumea, mai devreme sau mai tîrziu totul se face. Eu sînt conștient de faptul că entuziasmul meu ar putea să dispară, dacă nu vor exista resurse financiare, dar asta n-o să mă împiedice, ba din contra, voi fi și mai insistent, să caut alte surse de finanțare casă realizez ceea ce mi-am propus. Unele proiecte vor fi, poate, doar începute sub conducerea mea și vor fi continuate de altă administrație sau chiar de mine în alt mandat. Nu este exclus. Important e ca lucrurile să fie începute. Iar bani se vor găsi atît timp cît este voință.
Avînd atît de multe planuri mărețe, nu veți ajunge să spuneți și dumneavoastră că sînteți însurat cu primăria?
Nu știu, deocamdată, ce să răspund la această întrebare, dar nu exclud că, acordînd atît timp problemelor sociale și proiectelor pe care vreau să le implementez, voi avea foarte puțin timp pentru viața personală. Voi încerca, totuși, să găsesc un echilibru în toate, căci un manager de succes trebuie să fie de succes pe toate planurile. Am să vă pot răspunde exact la această întrebare peste doi sau chiar patru ani.
Care sînt relațiile cu noii colegi?
Cea mai mare parte dintre colegi îmi sînt cunoscuți. Ba chiar am avut surpiza să întîlnesc aici și colegi de liceu. Eu am încercat să transmit un mesaj clar: primarii se schimbă, dar oamenii trebuie să lucreze mai departe. Nu am venit în primărie să dau pe cineva afară, am venit să duc lucrurile mai departe. Nu exclud că, peste o perioadă, cineva o să plece sau va fi rugat să plece. Nu se va întîmpla din considerente politice sau personale. În calcul vor fi luate doar calităăile profesionale. E mai ușor să cureți copacul de crengi uscate decît să-l tai și să pui altul în loc.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *