Esențial | Păzea! Persoane țîfnoase prin consilii
Astăzi, se pare, pînă și un copil înțelege că toți cei ce muncesc în primării, în consilii raionale și în subdiviziunile acestora sînt plătiți de popor. Logic, trebuie să fie în slujba poporului, indiferent dacă e șef de secție sau simplu angajat.
Și, din moment ce este plătit de popor, trebuie să demonstreze o deschidere totală față de acest popor, nu? La teorie stăm foarte bine. Toți! Cînd vine vorba să trecem de la vorbe la fapte, e slut de tot.
Săptămîna trecută, am decis să aflăm cine vor conduce raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași în următorii patru ani. De ce să nu știe cetățenii cine sînt cu adevărat președinții și vicepreședinții nou-aleși, care le sînt studiile, experiența de muncă, performanțele, la ce să se aștepte de la ei? Or, peste tot au venit oameni noi.
Ce credeți? Chiar dacă a trecut ceva timp de cînd au fost aleși în funcții, informația despre majoritatea dintre ei nu este făcută încă publică.
Ne lăudăm că sîntem în era tehnologiilor informaționale, că toate instituțiile statului au site-uri, pentru care, apropo, au plătit bani buni. Am încercat să le accesăm, în aceste zile, în speranța că vom da de CV-urile președinților și vicepreședinților de raion, dar și ale consilierilor. Fără succes, însă. Am vrea să credem că se lucrează intens, în prezent, la îmbunătățirea lor.
Dar la idee nu am renunțat. Am pornit în căutare. Credeam că va fi simplu de tot. Dacă proaspeții conducători nu au CV-uri, așa cum le-ar sta bine, au, cu siguranță, carnete de muncă, unde este înregistrată toată informația care ne interesa pe noi.
”Poate îi telefonați personal și-i întrebați unde au studiat și unde au lucrat”, am fost sfătuiți de unii. ”Fără acordul președintelui nu vă ofer nici o informație”, am auzit în altă parte.
În zădar am încercat să-i convingem că e vorba de persoane plătite din banii publici și că avem dreptul să cunoaștem mai multe despre ele. În zădar am încercat să-i convingem că este lipsit de orice bun simț și logică să apelăm la președintele raionului, pentru a cere permisiunea să intrăm în posesia unor astfel de informații, că nu atentăm la viața privată a acestor persoane. Nimic nu i-a convins. Pe unii. Alții, trebuie să recunoaștem, au fost, din start, binevoitori și ne-au oferit chiar mai multe informații decît am sperat că vom obține.
Regretabil e faptul că unii dintre cei ce lucrează prin consiliile raionale – și lucrează de ani buni – nu au înțeles încă pentru ce primesc bani. Culmea, o persoană chiar ne-a spus franc: ”Considerați că sînt mai țîfnoasă!”.
Deocamdată, am decis să nu dăm nume, să nu oferim date concrete și asta, doar pentru că în fruntea celor trei raioane au venit oameni noi care, sperăm noi, vor face ordine. Cel puțin, la capitolul transparență.
Lasă un răspuns