Esențial | Că n-om fi președinta Croației

Lucia BacaluAm dat, chiar recent, de o știre curioasă: președinta Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, își zugrăvește singură pereții apartamentului. ”Vreau și îmi place să fac chestii de genul acesta, care nu sînt sub demnitatea oricărui dintre noi”, a postat ea un mesaj pe o rețea de socializare.
Cine ca cine, dar președinta Croației ar fi avut o mie și unul de motive să nu se mai ocupe și de gospodărie. În primul rind, e vorba de programul ei foarte încărcat, ca de altfel, al oricărui șef de stat. Ea, însă, iată, a găsit timp și pentru a-și aduce locuința în ordine.
Omul deștept și harnic nu se plînge, nu se dă în spectacole de prost gust. Omul deștept și harnic acționează. Nu știu cum se întîmplă, dar găsește timp și pentru o carte, și pentru un spectacol, și pentru o ieșire la natură, și pentru discuții cu prietenii, și pentru a sta la cratiță, în bucătărie. Omul deștept și harnic, pur și simplu, își trăiește viața.
Ce se întîmplă la noi, de multe ori? Imediat ce a ajuns cineva un șefuleț pe undeva, vezi cum îi cresc cornițele. Îmi place să urmăresc cum merg dimineața, la serviciu, unele personaje de pe la noi. Dacă merg pe jos! Și asta e o raritate. Deci, chiar dacă e o zi obișnuită de muncă, o doamnă va îmbrăca neapărat o rochie șic sau un costum. Cum fără sacou? Ce fel de șefă fără sacou? Și fără încălțăminte cu tocuri? Doamne ferește!
Sigur, nu accept nici cealaltă extremă, cînd funcționari publici (nu știu cum să le zic la feminin) îmbracă niște fuste de abia le ascund fundulețele. Sau niște rochii transparente, cu decolteuri pînă la buric.
Și ce mai vedem? Tot mai multe doamne de pe la noi, cu unghii false, alungite, cu geluri, cu nu mai știu eu ce… Moldova, se pare, a devenit raiul manichiuristelor. Femeia noastră, ca să iasă cumva în evidență, va da sute de lei ca să apară în societate cu unghii colorate, care mai de care. Pentru ce? Oare niște ungiii îngrijite, decente, nu mai sînt la modă? O fi, dar cum să le arăți celor din jur că îți merge bine, că nu mai stai, cu asemenea unghii, la bucătărie. De reparații în casă, nici vorbă. Că nu ești președinta Croației!
Mai are o slăbiciune moldoveanul nostru. Telefoanele. Cu cît e mai fițos, cu atît se consideră că ești de un rang mai înalt. Vai, și cînd auzi persoane care abia de scot cîteva sunte printre buzele țuguiate, întrebîndu-te: ”Nu ai iphone?
Nici smartphone? Cum? Nu ai nici tabletă?”…
Am încercat să aflu de ce trebuie să dai mii și mii de lei (nu e vorba de trei-patru mii, ci de mult mai mult!) pentru un telefon care îți folosește doar să comunici, să scrii mesaje sau să faci, la o adică, vreo cîteva fotografii? Răspunsul cel mai elocvent a fost… ochii mari ca cepele. Da de ce să nu dai, dacă îi ai? De unde îi ai, nu mai contează.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *