Apa noastră cea de toate zilele și din toate robinetele

Imagine simbol: www.dezvoltarium.ro

Imagine simbol: www.dezvoltarium.ro
Imagine simbol: www.dezvoltarium.ro

Apa potabilă încă mai rămîne a fi o problemă pentru unii. Dacă în orașul Ungheni localnicii au uitat demult ce înseamnă să nu ai apă la robinet, atunci cei de la Nisporeni abia așteaptă să o vadă curgînd din robinete. Călărășenii sînt la mijloc: au apă, dar s-ar putea și mai bine.
CĂLĂRAȘI
Potrivit lui Nicolae Melnic, primarul de Călărași, orașul este aprovizionat cu apă potabilă în proporție de 90 la sută. ”Celelalte 10% le constituie partea de nord-vest a orașului. Rămîne o problemă chiar destul de serioasă”, a subliniat edilul. Lucrările de construcție a apeductului în zona respectivă au început încă în toamna anului 2014. La moment, acestea sînt stopate din lipsa banilor necesari. ”Fondul Ecologic Național, finanțatorul proiectului, ne-a transferat doar un milion de lei din cele 18 milioane promise. Acum, după ce am bătut la mai multe uși, ni s-a spus că situația în țară e grea și nu au de unde să ne dea banii”, a făcut explicațiile de rigoare Nicolae Melnic. Totuși, dînsul nu va lăsa situația să-i scape din mîini. A rezervat, pentru anul 2015, din bugetul local, jumătate de milion de lei contribuție la proiectul respectiv. Banii vor fi folosiți pentru aprovizionarea cu apă a încă 3% din cele zece rămase. ”Adică, la sfîrșitul lunii septembrie, locuitorii de pe strada Sadoveanu și încă o stradelă vor avea apă”, dă asigurări primarul, după care adaugă: ”Voi căuta alte surse pentru a aproviziona și restul locatarilor din zona respectivă”.
Apropo, pentru un metru cub de apă, călărășenii scot din buzunar 16,5 lei, iar pentru canalizare – alte 10 lei. Instituțiile publice și agenții economici plătesc un preț dublu.
În orașul Călărași sînt 6300 de gospodării individuale și peste două mii de apartamente.
NISPORENI
Cea mai complicată situație este la Nisporeni. Aici oamenii așteaptă de zeci de ani să curgă din robinete apă potabilă. Unii ar fi bucuroși dacă ar avea măcar apă tehnică. În prezent, doar 37% din populație beneficiază de apă tehnică din sistemul centralizat. Această apă nu poate fi utilizată nici pentru băut, nici la prepararea bucatelor. Pentru fiecare metru cub de apă tehnică, nisporenenii plătesc cîte 14 lei. Tot cîte 14 lei plătesc și pentru canalizare. Persoanele juridice plătesc mult mai mult: 33 de lei pentru 1 metru cub de apă și 28 de lei – pentru canalizare.
”Sper că, peste exact un an, orașul Nisporeni va fi aprovizionat sută la sută cu apă potabilă”, ne-a spus Victor Popov, directorul general al ÎM ”Apă Canal” din Nisporeni. Și asta, pentru că lucrările de construcție a apeductului care va aproviziona orașul Nisporeni cu apă din Prut sînt în toi. ”Practic, sînt pe ultima sută de metri, cum se spune la noi, sau pe… ultimii doi kilometri”, a specificat dînsul. ”Cu mare nerăbdare așteptăm să avem și noi apă potabilă la robinete, pentru că cea pe care o avem în fîntîni este foarte necalitativă”, a mai spus Victor Popov.
În orașul Nisporeni sînt peste 2500 de gospodării individuale și peste 60 de blocuri de locuit.
UNGHENI
La Ungheni este cu totul altă situație. Potrivit lui Petru Scutaru, directorul ÎM ”Apă Canal”, întreg orașul este aprovizionat cu apă potabilă, iar unghenenii scot din buzunar de trei ori mai puțini bani decît călărășenii și nisporenenii. ”Nu au fost ajustate tarifele de foarte mult timp”, spune Petru Scutaru. E foarte complicat în această situație. La ora actuală, 60% din țevi trebuie schimbate, unele datînd de prin anii 50. Va fi posibil acest lucru doar majorînd semnificativ tarifele la apă și canalizare. ”O majorare de 50% cred că ne-ar ajuta să rezolvăm aceste probleme”, a accentuat dînsul. Directorul nu a putut să spună cînd se va porduce exact majorarea, dar și-a exprimat speranța că pînă la finele anului ANRE se ia o decizie în acest sens.
Deci, pentru un cub de apă, unghenenii achită 5,84 lei, iar pentru canalizare – 5,58 lei. Instituțiile publice și agenții economici achită un preț mai mare: cîte 13,90 lei și, respectiv, 22,04 pentru un metru cub de apă, iar pentru canalizare – cîte 12,94 și, respectiv, 16,21 lei. În orașul Ungheni sînt 13 mii de abonați la sistemul de apeduct și canalizare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *