Vor să dea un nou impuls valorificării tezaurului folcloric

În fotografie: La sfat cu lucrătorii din cultură

În fotografie: La sfat cu lucrătorii din cultură
În fotografie: La sfat cu lucrătorii din cultură

Cu dragoste de Măgurele – cu acest mesaj i-a întîmpinat casa de cultură din Măgurele, al finele lunii iunie, pe lucrătorii din cultură din întreg raionul. Chiar din prag, le-au dăruit cîte o ramură verde de brad și o floare, simbol al frumuseți și veșniciei.
Vizita lucrătorilor din cultură n-a fost deloc întîmplătoare. Anume aici, la Măgurele, într-un sat mic, dar foarte pitoresc, s-a desfășurat un seminar metodic cu genericul: ”Valorificarea tezaurului folcloric și renașterea meșteșugurilor populare”, organizat de Casa raională de cultură din Pîrlița sub egida Direcției Cultură și Turism Ungheni.
”Ne dorim, cu timpul, să ajungem în fiecare localitate din raion, pentru ca lucrătorii din cultură să vadă cu ochii lor care este succesul colegilor lor și, totodată, să descoperim noi talente, să le promovăm pe parcurs”, a accentuat Maria Bolotovici, directoarea Casei raionale de cultură din Pîrlița.
În fața oaspeților, s-au produs toate generațiile de oameni talentați din Măgurele: începînd de la copii și terminînd cu bătrînii satului. A fost vernisată și o expoziție a meșterilor populari, a fost desfășurat un master class de împletire a coșurilor din lozie. Ce mai, directoarea căminului cultural din Măgurele a făcut tot posibilul ca ziua să fie una plină.
Cei prezenți au aflat lucruri interesante din istoria satului, au vizitat chiar unul dintre locurile cele mai frumoase  din sat – la cele trei cruci înălțate pe un deal din preajmă și care protejează localitatea de cele rele ani la rîndul.
”Ne-am propus să vorbim mai puțin și să facem lucruri practice, să ne apropiem de meșterii populari, să învățăm de la ei meșteșuguri care, iată, încep să se piardă în timp. Trebuie să le reînviem și să le transmitem generațiilor ce vor urma”, a mai spus Maria Bolotovici.
În acest an, Direcția Cultură și Turism își propune cît mai multe ieșiri în teritoriu, astfel ca lucrătorii în cultură să poată face un schimb util de experiență, să redescopere și să valorifice  tezaurul folcloric, să constribuie și mai mult la renașterea meșteșugurilor populare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *