Va fi muzeu la Sculeni!

Imagine: wikimapia.org

Imagine: wikimapia.org
Imagine: wikimapia.org

Edificiul muzeului din Sculeni va intra în scurt timp în reparație. S-a oferit să întindă o mînă de ajutor un evreu cu rădăcini sculenene, Avner Yonai, stabilit cu traiul în SUA.
”După o vizită a sa la Sculeni, în decembrie anul trecut, dînsul a hotărît să sponsorizeze lucrările de reparație a clădirii”, ne-a spus Maria Călin, directoarea muzeului respectiv. Edificiul se află, în prezent, într-o stare avansată de degradare, astfel că nu poate fi folosit.  Lucrările vor începe, potrivit Marie Călin, cel tîrziu în septembrie, cînd Avner Yonai va veni din nou la Sculeni.
De notat că Avner Yonai a venit și cu informații inedite despre evreii din Sculeni, achiziționînd, din SUA, un CD cu filmulețe despre cei șapte supraviețuitori ai holocaustului din Sculeni.
Dacă muzeul va fi reparat, directoarea speră că oamenii vor fi receptivi și vor oferi obiecte vechi cu valoare istorică instituției. ”Avem multe exponate, dar ne-ar plăcea să avem și mai multe, din diferite timpuri”, a subliniat Maria Călin. Exponatele de muzeu se află, în prezent, într-o sală din liceu, unde sînt în siguranță.
Muzeul din Sculeni a fost fondat în 1985, în clădirea fostei şcoli primare. Edificiul are șase săli de expoziţie. Printre exponate se numără obiecte de uz casnic, instrumentar agricol, sculpturi în lemn, piese de mobilier, fotografii de epocă, muniţii şi echipament din timpul celui de al doilea război mondial, obiecte etnografice.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *