Un virus periculos hoinărește prin cîmpii
Rabia la animale sau, cum i se spune în popor, turbarea, continuă să fie de actualitate. Boala nu poate fi nicidecum stîrpită în totalitate, ceea ce înseamnă că există în permanență pericolul de a fi transmisă și oamenilor. Se știe că nu există nici un leac, iar sfîrșitul este totdeauna unul și același: decesul.
În plină vară, chiar recent, noi cazuri de rabie au fost depistate și la Ungheni, și la Nisporeni, și la Călărași, un motiv pentru care am decis să creăm un tablou mai amplu al acestei boli în regiune.
UNGHENI
Se pare că raionul Ungheni este lider în regiune în ceea ce privește numărul de cazuri de turbare depistate în anul curent. Potrivit specialiștilor, sînt deja zece la număr. Ultimul caz a fost înregistrat la Blindești, la un cîine. Anterior, a fost depistat un caz de rabie la o vită, în Gherman. De notat cele două sate sînt situate chiar pe malul Prutului. ”Probabil, în aceste cazuri, animalele au fost mușcate de vulpi”, spune Sergiu Talmaci, șeful secției epidemiologie de la Centrul Sănătate Publică Ungheni, după care adaugă: ”De cînd a fost scoasă sîrma ghimpată de la hotarul țării, vulpile s-au înmulțit foarte mult și acum le întîlnim peste tot”. De aceea nu este întîmplător faptul că și cazuri de rabie la animale sînt depistate deja în diverse zone ale raionului.
Potrivit lui Sergiu Talmaci, de la începutul acestui an, la medic s-au adresat cu mușcături de animale peste 100 de persoane. S-a decis să le fie aplicat vaccinul antirabic unui număr de 60 de persoane. ”Turbarea o poți preveni doar prin vaccinare, ea nu poate fi tratată”, a explicat specialistul. În 2014, pe parcursul anului întreg, s-au adresat la medic cu diverse mușcături de animale, 140 de persoane, dintre care 80 au fost vaccinate.
NISPORENI
Situația e mai bună la Nisporeni. În acest an, potrivit lui Ilie Graur, inspector superior la Direcția sanitar-veterinară şi de protecţie a produselor animale, aici s-au înregistrat, de la începutul anului, trei cazuri de rabie: două în orașul Nisporeni, la un cîine și la o pisică, iar altul – în Cristești, la o bovină. Și aici sursa principală de infecție sînt vulpile. ”Avem foarte multe loturi de pămînt lăsate în paragină, ceea ce face ca vulpile să se simtă bine aici și să se înmulțească necontrolat”, a explicat Ilie Graur. În anul 2014, în raion au fost înregistrate șapte cazuri de rabie la animale.
Potrivit lui Petru Roșica, medic epidemiolog la Centrul Sănătate Publică Nisporeni, în anul curent, s-au adresat la medic, cu diverse mușcături de animale, 39 persoane, ceea ce e cu mult mai mult decît în anul precedent, cînd s-au adresat, în cele 12 luni, doar 38 de persoane ce fuseseră mușcate de animale.
CĂLĂRAȘI
Doar un singur caz de rabie la animale a fost înregistrat, în acest an, în raionul Călărași. S-a întîmplat chiar recent, fiind infestat un vițel, la Bahmut. Acesta, se pare, a fost mușcat de o vulpe. ”Cazurile de rabie sînt la noi în scădere”, a menționat Vera Lefter, medic epidemiolog la Centrul Sănătate Publică din Călărași. În anul 2014, au fost înregistrate doar șase cazuri de rabie la animale, exact de două ori mai puține decît în 2013. Iată că această tendință se păstrează și în prezent. Medicul specialist susține că cele mai dese cazuri de rabie sînt înregistrate la animalele lăsate în cîmp, la păscut, fără supraveghere.
La Călărași, de la începutul anului curent, s-au adresat la medic 62 de persoane cu mușcături de animale, fiind administrate, per total, 132 doze de vaccinuri. ”Unei persoane accidentate i se administrează, pentru prevenirea rabiei, șase doze de vaccin”, a explicat Vera Lefter. Nu li se administrează acest vaccin tuturor, ci doar celor mușcate de animale necunoscute sau cu un comportament suspect.
Rabia este unul dintre cele mai periculoase virusuri care se transmite de la animal la om prin muşcătură şi afectează sistemul nervos. Principalul rezervor este vulpea. Specialiștii îndeamnă populația ca, în cazul în care cineva a fost mușcat de un animal, neapărat să se adreseze medicului. Rabia la om nu a fost depistată în Republica Moldova de foarte mult timp, de aproximativ 25 de ani.
Lasă un răspuns