Sergiu Artene: ” Încerc să pornesc cu dreptul în activitatea pe care urmează să o desfășor”

În fotografie: Sergiu Artene

În cea de a patra zi de activitate în noua funcție, l-am găsit în birou lucrînd asupra unor documente. Își stabilea prioritățile. Noul președinte al raionului Călărași, Sergiu Artene, a găsit, însă, timp și pentru a ne acorda un interviu.

– Cum ați fost întîmpinat de proaspeții colegi de serviciu?
Cred că unii s-au bucurat, alții au devenit nostalgici. Le-am spus tuturor, de la bun început, că nu am venit aici ca cineva să mă îndrăgească. Am venit să muncesc, desigur cu ei împreună, astfel că vor trebui să se conformeze anumitor rigori.

– Probabil, v-ați stabilit deja unele priorități?
Avem de lucru în domeniul protejării finanțelor publice. Vrem să nu mai admitem cheltuirea neprofesională, pe alocuri ilegală sau excesivă, a banului public. Se cunoaște că avem un buget auster. Veniturile au scăzut. Semnalele care vin de la Guvern nu sînt dintre cele mai îmbucurătoare din punct de vedere al finanțărilor. Astfel, pornim de la ideea că nu mai putem călca pe aceeași greblă.

– Cum aveți de gînd să protejați banii publici?
Au existat două tentative de a înregistra organigrama fostului consiliu, dar ambele au eșuat, deoarece, conform legislației, pentru administrare cheltuielile nu trebuie să depășească 30% din venituri. Dar noi cheltuim în realitate 60% din venituri. Acum încerc să intru în esență, pentru a stabili unde este problema și, respectiv, să găsim soluția. Este, într-adevăr, o problemă. Avem și rapoartele Direcției finanțe, în care se arată greșelile noastre care, de altfel, sînt destul de serioase. Sînt angajați care, ani în șir, au avut o funcție, au primit salariu, dar nu au făcut nimic. Vom găsi soluția și sper că, cel puțin, vom restitui banii publici și vom face claritate în acest domeniu. Știu că ceea ce s-a făcut a fost din intenții nobile, dar nu a fost cel mai bun lucru… Rămîne de văzut. Mă confrunt cu o situație pe care trebuie să o soluționez. Nu cred că este unica problemă de acest gen, mai sînt și altele. Eu nu voi face abatere de la norma legală. Ar fi rușinos și neprofesional pentru mine. Încerc să pornesc cu dreptul în activitatea pe care urmează să o desfășor aici, în conformitate cu normele legale.

– Ați fost ani buni avocat. Ce are în comun avocatura cu funcția de președinte de raion?
Trebuie să spun că avocatura este incompatibilă cu funcția de președinte de raion. Îmi voi suspenda pe această perioadă activitatea de avocat. Dar cunoștințele în domeniul jurisprudenței îmi vor fi, cu siguranță, de un real folos în noua funcție. Experiența de procuror și apoi de avocat mă vor ajuta să depistez erorile, ilegalitățile. Sigur, există încă domenii necunoscute pentru mine, cum ar fi cel financiar. Deși am făcut dreptul economic, totuși rămîne încă să mai învăț. Este doar o chestiune de timp.

– Credeți că patru ani sînt suficienți pentru a rezolva problemele raionului?
Este important ca problemele să fie identificate corect. Atunci, dacă mobilizezi colectivul de angajați pentru soluționarea lor, poți da lovitura de grație. Sper că, în următorii patru ani, vom obține rezultate vizibile. Cel puțin la nivel de schimbare, de abordare a unor probleme.

– În ce domenii ați dori să faceți schimbarea?
Cea mai dureroasă problemă este corupția. Eu voi depune toate eforturile ca acest fenomen să fie, cel puțin, diminuat în administrația publică locală. Mi-aș dori unele schimbări în  învățămînt, în cultură. Trebuie să aducem calitatea. În învățămînt, urmează să finalizăm reformele. E un proces dureros, dar necesar. În ceea ce privește cultura, aș vrea să fie marcată prin valori care ne reprezintă cu adevărat. Deocamdată, nu le prea avem.

– Vă doriți o schimbare totală sau, totuși, veți prelua anumite proiecte și de la fosta conducere?
Nu am reușit încă să studiez această fațetă. Știu că există proiecte în derulare ce țin de reparații sau construcții. Urmează, însă, să mă documentez, ca să pot răspunde la întrebare. Avem nevoie stringentă de o gunoiște autorizată, e o problemă dureroasă pentru raion. Știu că au fost depuse proiecte în acest sens, dar nu cunosc soarta lor. La nivel de localități, vom continua ceea ce am început în anii precedenți. Chiar dacă nu am fost la conducere, am contribuit și noi la derularea unor proiecte importante.

– În consiliul raional aveți o majoritate fragilă. 17 consilieri constituie alianța ”Pentru Călărași”, 16 au rămas în opoziție. Credeți că veți convinge opoziția să vă susțină?
Eu consider că fiecare consilier, indiferent de opțiunea sa politică, trebuie să dea dovadă de  responsabilitate atunci cînd e vorba de problemele cetățenilor. Nu văd de ce consilierii ar avea o altă opțiune atunci cînd anumite proiecte sînt în interesul cetățeanului. Dar, dacă o vor face din ambiție, înseamnă că există o problemă. Nu cred că toți cei 16 consilieri rămași în afara alianței vor acționa doar din ambiție. Pe de altă parte, o administrare eficientă are nevoie și de opoziție, o opoziție constructivă, care să semnalizeze orice greșeală a administrației, iar acolo unde este nevoie, să pună și umărul.

– Credeți că veți face față tuturor provocărilor?
Eu cred în capacitățile mele și, să-mi fie iertată lipsa de modestie, voi face față tuturor problemelor existente.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *