Esențial | Ce să fiu? Expert!

Lucia BacaluÎntrebarea care-i macină, în aceste zile, pe mulți dintre aspiranții la un loc în universități, colegii sau școli profesionale ar suna cam în felul următor: care este oare cea mai reușită profesie?
Chiar așa: care ar fi, la ora actuală, cea mai reușită profesie?
Medic? E frumos. Dar nu în Republica Moldova, unde oricine își permite să arunce cu noroi în doctori, să-i judece, să le analizeze activitatea. Și nici salariul lor nu este unul care le-ar permite un trai decent.
Poate pedagog? Au fost vremuri cînd învățătorul era considerat un sfînt, la care se închinau de la mic la mare. Au fost vremuri… Și au trecut. Acum n-a mai rămas aproape nimic din acel respect pentru pedagog. De ce? Explicația e simplă. Totul a pornit de la salariu și a ajuns, în prezent, la ceea ce avem.
Jurist? O-o-o, e foarte kool, ar spune tinerii noștri. Dar și aici există un ”chițibuș”. Avem deja mult prea mulți juriști, iar numărul posturilor vacante de procurori, anchetatori sau judecători e mult prea mic.
Ce-ar mai putea fi în vogă? Vreun economist sau finanțist… Mare îmbulzeală mai era pe la facultățile ce pregăteau astfel de specialiști acum cîțiva ani. Ei, și unde-s acei specialiști? Într-o țară fără economie și fără bani e cam complicat să faci performanțe în aceste domenii.
De agronomi, ingineri sau tehnologi nici nu vorbesc.
Eu zic că e foarte bine să te faci, în prezent, expert. Adică, un tip sau, eventual, o tipă bine mersi care vine, zi de zi, la televizor, să te prostească. Nu e complicat deloc. Faci o mutră posacă, pe care să se citească multă-multă îngrijorare, îți încrucișezi mîinile și începi a vorbi cu o tristețe de i se rupe inima sărmanului telespectator: ”Ne-au furat bandiții, hoții, criminalii…”. Orice subiect s-ar pune în discuție – adevărul e că nu sînt puse în discuție prea multe subiecte –  ai pregătit același refren: ”Hoții, bandiții, criminalii”.
Sau poți face o mutră încruntată, să izvorășți din ochi scîntei, vorba poetului, să-ți strîngi pumnii și, cu o voce de revoluționar, să debitezi același refren: ”Hoții, bandiții, criminalii!”.
Pe lîngă faptul că ești plătit, în calitate de expert, mai devii, în scurt timp, vedetă mai ceva decît cele hollywoodiene.
Și mai este ceva: ca să devii expert, nu e neapărat nevoie de studii speciale. Poți fi orice: agronom, istoric, ecologist, avocat, inginer… Orice. Important e să fii nesimțit și să spui ceea ce crezi să-i va plăcea patronului. În caz contrar, nu mai pupi televiziunea.
Din păcate, experții adevărați, profesioniști în domenii bine stabilite nu sînt invitați la dezbateri. Nu e nevoie de ei.
Apoi, ne supărăm că avem un popor atît de neînțelegor. O spun aceeași ”experți” tupeiști.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *