Concert de muzică clasică dedicat victimelor din Sculeni

În fotografie: Pe scena casei de cultură din Sculeni, Nina Zaharescu, acompaniată de soțul ei, pianistul Dragoș Zaharescu

În fotografie: Pe scena casei de cultură din Sculeni, Nina Zaharescu, acompaniată de soțul ei, pianistul Dragoș Zaharescu
În fotografie: Pe scena casei de cultură din Sculeni, Nina Zaharescu, acompaniată de soțul ei, pianistul Dragoș Zaharescu

O rugă se ridică în ceruri: ”Avinu Malkeinu!”. Spectatorii, deși nu înțeleg ebraica, ascultă emoționați. Mulți dintre ei, poate chiar în subconștient, retrăiesc tragicele evenimente de acum 74 de ani de la Sculeni. În ziua de 28 iunie 1941, sute de evrei din localitate au fost ridicați și duși peste Prut, nu departe de satul Sculeni, unde au fost uciși cu bestialitate. Peste ani, în groapa comună de la Stînca Roznovanu au fost găsite osemnitele a 311 evrei. Numărul lor, însă, a fost mult mai mare. ”Mulți evrei au fost omorîți chiar în pragul caselor lor, au fost uciși și în drum”, afirmă Maria Călin, profesoară de istorie la Liceul din Sculeni.
Așa ceva nu se poate șterge din memorie.
Pe 5 iulie, la casa de cultură din Sculeni a fost comemorată această zi tragică din istoria satului, numită de istorici Holocaustul de la Sculeni. A fost comemorată și o altă zi, la fel de tragică: deportările staliniste din 5-7 iulie 1949, cînd au fost ridicați de la casele lor și duși în Siberia și Kazahstan 131 de sculeneni.
În amintirea victimelor acelor triste evenimente, a avut loc un spectacol de excepție, prezentat de doi muzicieni de excepție: soprana Nina Zaharescu-Mahu și soțul ei, pianistul Dragoș Zaharescu de la Opera Națională din Timișoara, România.
În sfîrșit, muzica clasică și-a făcut loc pe scena casei de cultură din Sculeni. Riscantă inițiativă. Dar a meritat efortul.
Lumea prezentă la spectacol a ascultat cu sufletul la gură piesele interpretate de cei doi artiști importanți. De notat că Nina Zaharescu-Mahu este originară din Sculeni, aici a copilărit, aici a învățat la școală, aici s-a urcat pentru prima oară pe scenă.
Chiar dacă au trecut de atunci zeci de ani, Nina Zaharescu își aminteșțte și acum prima sa încercare de a interpreta un cîntec în fața consătenilor săi. Nu a fost cea mai reușită încercare, căci, la un moment dat, de emoții, i-a dispărut glasul. Iată că acum, peste ani, s-a revanșat. A acceptat fără pic de ezitare invitația profesoarei Maria Călin de a veni acasă cu un spectacol, chiar dacă se afla în vacanță.
”Să știți că mereu sînteți așteptată aici, acasă”, i s-a adresat, la final, primarul de Sculeni, Vasile Casian. În semn de înaltă prețuire, directoarea liceului din localitate, Iulia Ciuvaga, i-a înmînat o diplomă de gratitudine și o medalie cu inscripția: ”Cu tine ne mîndrim”.
Nina Zaharescu a absolvit Universitatea de Arte din Chișinău, în anul 1987, la secția canto. Începînd cu anul 1991, își desfășoară activitatea în România. A colaborat cu Opera din Constanța, Craiova, Brașov. Printre rolurile de marcă pe care le-a interpretat se numără: Cio-Cio-San din „Madama Butterfly” de Puccini, Carmen din opera cu același nume de Bizet, Tatiana din ”Evgheni Oneghin” de Ceaikovski… Este deținătoare a numeroase premii. La Sculeni, pe scena casei de cultură, a trăit emoții de nedescris. E o responsabilitate enormă să cînți în fața consătenilor tăi și, mai ales, în memoria victimelor unor evenimente tragice din istoria satului.
Nu a uitat niciodată de unde a pornit. ”Revin, în fiecare an, în concediu acasă, la Sculeni. Revin cu un amalgam de sentimente, pe care nici nu pot să le descriu”, a recunoscut dînsa la final.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *