Vor să fie utili în continuare, au ce să mai spună

În fotografii: Secvențe de la întîlnirile din 5 iunie

În fotografii: Secvențe de la întîlnirile din 5 iunie
În fotografii: Secvențe de la întîlnirile din 5 iunie

La finalul săptămînii trecute, echipa ”Expresul” a făcut un tur al regiunii, încercînd să afle care le sînt grijile și gîndurile celor care au ajuns la vîrsta înțelepciunii. Unde mai pui că, peste cîteva zile, vor avea loc alegeri locale, iar ei sînt cei mai îndreptățiți să spună ce-i doare, să vină și cu unele sfaturi.
Deci, am pornit, de dragă dimineață, de la Ungheni, avînd-o în calitate de șoferiță pe colega noastră, Ina Landa, ea fiind secondată de fetița ei de doar șase luni, Sofia. Primul popas l-am făcut la Cornești, după care am luat-o spre Călărași, apoi la Vărzăreși, Nisporeni și, într-un final, am ajuns, spre seară, la Ungheni. A fost o zi obositoare, dar utilă. Niciodată, nimănui nu i-a stricat să comunice.
Ne-am întîlnit cu peste 50 de persoane, cu vîrsta cuprinsă între 46 și 93 de ani. Am făcut și un calcul: vîrsta medie a celor cu care ne-am întreținut în acea zi a fost de 68 de ani. E o vîrstă la care, de la înălțimea experienței acumulate, ai ce spune.
Din start, am convenit să nu vorbim despre pensii – toată lumea știe că sînt mici și nu ajung aproape pentru nimic.
Am convenit să nu vorbim nici despre guvernare, căci peste tot doar despre asta se vorbește.
Teme de discuții, totuși, am avut suficiente.
Oamenii, și cei de la Cornești, și din Sipoteni, și din Călărași, și din Vărzărești, și din Nisporeni, au menționat problemele cu care se confruntă localitățile lor. Sînt, de fapt, probleme comune: lipsa apei potabile și a canalizării, agricultura neperformantă, vinderea necontrolată a terenurilor  de pămînt, lipsa locurilor de muncă. Unii dintre ei s-au plîns pe incultura unor concetățeni, pe faptul că s-au distrus ”fabricile și uzinele”, că au fost închise spitalele.
Ce-i de făcut?
Iurie Ciobanu, Cornești: Trebuie să existe o strategie clară de dezvoltare a țării, a fiecărei localități în parte. Din păcate, la ora actuală, există mari interese. Asta e situația. Noi sîntem uitați, nu știu cît vom rezista. Sînt necesare schimbări, sînt necesare reforme și cît mai urgent.
Valeriu Neagu, Sipoteni: Ar trebui să revină tinerii acasă, să facă aici afaceri, așa cum le fac acolo, în țările civilizate. Dar cum să vină? Acolo nimeni nu le pune piedici. Aici, însă… Trebuie schimbate legile. Și mai trebuie să luăm exemplu de la europeni: să învățăm să muncim ca ei, să gîndim ca ei și atunci vom trăi ca ei.
Aglaia Croitoru, Nisporeni: Trebuie ca fiecare să înceapă de la sine. Cînd văd atîta critică… Eu nu zic că nu trebuie criticate autoritățile. Dar ar trebui ca fiecare să se întrebe: ce fac eu ca să fie mai bine? Haideți să începem de la noi, fiindcă sînt cazuri cînd se poate de făcut lucruri frumoase și fără bani. Un pom să-l plantezi, o floare să îngrijești…
Trebuie să arătăm că sîntem utili.
Și au mai zis acești oameni că e timpul să încetăm a ne mai plînge, că ar fi bine să ne implicăm mai mult în soluționarea problemelor, să venim fiecare cu contribuția sa. ”La o nuntă, nimănui nu-i pare rău să pună 3000-5000 de lei pe masă, dar ca să ai apă bună de băut sau canalizare – încep discuțiile. Lumea încă vrea să primească totul degeaba. Nu-i corect. Trebuie să venim cu contribuția noastră, că așa vom păstra mai apoi”, ne spunea un vărzăreștean.
Oamenii cu care am discutat, în majoritate, au venit și cu un sfat: să mergem cu toții, pe 14 iunie, la votare. ”Dacă stai acasă, ce poți schimba? ”, ne-a spus unul dintre participanții la dezbateri.
Întîlnirile respective au făcut parte din șirul de acțiuni, prevăzute de Proiectul „Campanie de informare civică şi educaţie electorală pentru alegerile locale 2015”, implementat de Asociaţia Presei Independente (API) în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte, cu suportul financiar al Consiliul Europei.
P.S. Vom reveni cu alte informații de la întîlnirile cu persoanele în etate în edițiile următoare ale ”Expresului”. Vom aborda separat și cele mai importante subiecte abordate în cadrul acestor întîlniri.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *