VIDEO | Să alegem cel mai bun și gospodar primar

În fotografie: (de la stînga la dreapta) Ion Scutaru, Petru Langa, Viorel Vrabie, Alexandru Ambros

În fotografie: (de la stînga la dreapta) Ion Scutaru, Petru Langa, Viorel Vrabie, Alexandru Ambros
În fotografie: (de la stînga la dreapta) Ion Scutaru, Petru Langa, Viorel Vrabie, Alexandru Ambros

Pe 29 mai, ziarul ”Expresul”, în parteneriat cu postul de televiziune local ”Euronova”, a organizat, la Ungheni, dezbateri electorale, la care au participat candidații la funcția de primar al orașului. Din cei șase candidați înscriși la acea oră, au participat patru.
Candidatul Partidului Socialiștilor, Ghenadi Mitriuc, dar și candidatul Partidului Comuniștilor, Vladimir Popovici, nu au venit la dezbateri.
I-am rugat pe cei prezenți să răspundă la următoarele întrebări:
1. De ce ați decis să candidați la funcția de primar al orașului Ungheni?
2. Care credeți că este cea mai mare problemă cu care se confruntă Ungheniul?
3. Numiți trei priorități de dezvoltare a orașului în următorii patru ani.
4. Cum vedeți dezvoltarea transportului public la Ungheni?
5. O adresare către alegător.
Vedeți în continuare varianta prescurtată a răspunsurilor. Dacă doriți să luați cunoștință de răspunsurile integrale, accesați Expresul.com, unde veți găsi și înregistrarea video a dezbaterilor.
Ion SCUTARU, Partidul Liberal
32 de ani, antreprenor
1. Am decis să candidez, pentru că ne dorim ca orașul nostru să aibă și în continuare o direcție spre UE, să aibă o dezvoltare si o relație durabilă cu orașele învecinate țării noastre, să facem careva schimbări în ungheni pentru a îmbunătăți condițiile de trai ale orășenilor.
2. Orașul Ungheni are, după părerea noastră, restanțe la multe capitole: și la calitatea drumurilor,  și la sistemul de apeduct și canalizare. Cu regret, mai sînt străzi care nu sînt iluminate, nu avem o pistă pentru cicliști. Restanțe sînt și la amenajarea parcurilor: central și din preajma palatului de cultură.
3. Considerăm că o prioritate pentru oraș este atragerea investitorilor străini și crearea a noi locuri de muncă, pentru a da posibilitatea tinerilor să rămînă acasă, să le putem oferi un salariu  decent.
4. Trebuie deschise mai multe rute, pentru a cetățeanul să se poată deplasa mai ușor dintr-un cartier în altul. Microbuzele să fie modernizate.
5. În această campanie, PL nu se axează pe critici și este logic. În orașul nostru, ca și într-o gospodărie, nu este posibil ca lucrul să fie dus la capăt într-o perioadă de patru sau opt ani. Este normal să tindem spre mai bine. Vă îndemn ca la 14 iunie să faceți alegerea corectă, o alegere care va transforma Ungheniul în capitala europeană a Republicii Moldova.
Petru LANGA, Partidul Democrat din Moldova
45 de ani, vicepreședinte al raionului Ungheni
1. Consider că administrarea publică e o profesie, iar eu activez în acest domeniu deja de 16 ani. Sînt sigur că, împreună cu echipa care m-a înaintat, vom reuși să soluționăm problemele orășenilor.
2. Nu este suficient un mandat sau două pentru a rezolva toate problemele, căci urbea e în continuă dezvoltare. Pentru a face față provocărilor, principial este, pentru mine, ca administrația publică să fie mai aproape de cetățean. Cetățeanul trebuie să fie cel care participă la consultări atunci cînd vorbim de dezvoltarea urbei, cetățeanul trebuie să se simtă necesar comunității.
3. Asigurarea unei dezvoltări echilibrate a orașului, ca să nu existe zone mai favorizate și mai puțin favorizate. Stoparea exodului forței de muncă prin atragerea investițiilor în scopul creării  unor noi locuri de muncă. Trebuie să ne îngrijim de infrastructură, căci investitorii vin acolo unde au condiții optime pentru a-și dezvolta afacerea.
4. Transportul public trebuie să satisfacă necesitățile cetățeanului. Noi trebuie să reformăm acest domeniu, pentru ca să se realizeze un drept al cetățeanului de a beneficia de transport public. Trebuie să-l consultăm dacă are nevoie de o rută sau alta.
5. Acum urmează să alegem persoane concrete, care să administreze orașul. Rămîne pe conștiința și capacitatea fiecăruia de a analiza, de a compara. Vă îndemnăm să-i ascultați  pe  toți candidații, ca să faceți cea mai bună alegere. Echipa PD vine cu gînduri împăciuitoare, de a consolida societatea. Vă îndemnăm să ieșiți la alegeri pe 14 iunie, căci fiecare vot contează.
Viorel VRABIE, Partidul Popular
38 de ani, manager la OM ”SMS Credit”
1. Pentru mine personal este ca un examen de maturitate. Vrem să dezvoltăm orașul, să aducem în oraș calitatea. Ne-am propus să soluționăm multe probleme. Este vorba de parcuri moderne, piste pentru bicicliști, curățirea lacului Delia, rezolvarea problemei cu maidanezii…
2. Sînt o mulțime de probleme încă nerezolvate. Aici aș pune accent pe atragerea investițiilor, dezvoltarea turismului, curățirea și amenajarea parcurilor. În genere, atunci cînd îți propui să dezvolți un oraș, sigur că te confrunți cu o mulțime de probleme. Noi, cu consilierii PP, ne propunem să le rezolvăm pentru binele și bunăstarea locuitorilor.
3. Atragerea investițiilor prin organizarea diferitor festivaluri pentru promovarea imaginii orașului. Protecția socială a persoanelor defavorizate. Soluționarea problemei ecologice prin  amenajarea parcurilor.
4. Atunci cînd avem drumuri rele, oricît de bun ar fi transportul public, nu va satisface cerințele pasagerului. Problema este una complexă. Cînd vom avea drumuri bune, vom putea negocia cu prestatorii de servicii pentru îmbunătățirea condițiilor în transportul de pasageri.
4. Vrem să fim mîndri de Ungheni, să avem un oraș curat, european. Vă îndemn să ieșiți la vot, să votați primarul din partea PP, dar și consilierii.
Alexandru AMBROS, Partidul Liberal democrat din Moldova
49 de ani, primar de Ungheni
1. Am decis să candidez pentru al treilea mandat, căci am acumulat suficientă experiență în ceea ce privește managementul și administrația publică. Am pus în practică mai multe parteneriate locale, naționale și internaționale. Avem foarte multe proiecte implementate, avem proiecte în derulare și un număr enorm de proiecte pe care le-am depus la finanțatori. E absolut normal să duc la o finalitate logică lucrurile începute. Sînt sigur că ceea ce vom face în următorul mandat va fi mai deosebit de ceea ce am realizat pînă acum. Nu întîmplător, sloganul meu este: ”Tot ceea ce am reușit pînă acum este doar un început”.
2. Cea mai gravă problemă a orașului este stația de epurare a apelor uzate, care a ajuns într-o stare de degradare și, în următorii 4-5 ani, dacă nu o vom rezolva, orașul va intra într-o situație de incapacitate de evacuare a apei uzate. O altă problemă este gestionarea fondului locativ, care este privatizat în proporție de 98%. E nevoie de o structură care să-l gestioneze. Noi trebuie să facem ca toate curțile blocurilor noastre să fie bine amenajate, cu parcări auto, terenuri de sport și joacă, pentru gospodine. A treia problemă e cea a drumurilor. Parțial am rezolvat-o, dar mai e nevoie de continuat.
3. Reamenajarea instituțiilor preșcolare. Un model este grădinița ”Guguță”, unde s-au investit peste opt milioane de lei. O altă prioritate ar fi locurile de odihnă din oraș. Vom crea mai multe scuaruri similare cu scuarul ”Grigore Vieru” – în toate cartierele. Ne vom preocupa și de parcul central. Trei: eficiența energetică.
4. Ne planificăm să mărim numărul de rute, iar acest lucru va fi posibil pentru că la periferiile orașului se construiesc acum peste 45 km de drumuri în variantă albă. Vom insista ca agenții care prestează aceste servicii să-și reînnoiască parcul de mașini.
5. Dragi ungheneni, vă îndemn ca, la 14 iunie, să ne facem datoria, să-l alegem pe cel care ne va conduce orașul în continuare. În cazul în care îmi veți acorda votul de încredere, vă promit că voi face ceea e am făcut pînă acum, dar și cu mai multă ardoare și pricepere. Toți împreună vom face ca Ungheniul să fie un oraș cu care să ne mîndrim.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *