VIDEO | Eveniment important la Nisporeni! Pentru prima oară în istoria orașului – dezbateri electorale

În fotografie: (de la stînga la dreapta) Iurie Cărbune, Ion Țugulea, Victor Ulinici, Lucia Bacalu-Jardan (moderatoarea dezbaterilor), Dan Pîrlici, Grigore Robu, Vasile Artemi, Ion Gangan
În fotografie: (de la stînga la dreapta) Iurie Cărbune, Ion Țugulea, Victor Ulinici, Lucia Bacalu-Jardan (moderatoarea dezbaterilor), Dan Pîrlici, Grigore Robu, Vasile Artemi, Ion Gangan

La dezbaterile din 27 mai, organizate de către ziarul ”Expresul”, în parteneriat cu postul local de televiziune ”Albasat”, cu susținerea Consiliului Europei, au participat șapte din cei nouă candidații la funcția de primar de Nisporeni.
Candidatul PSRM, Ion Ciubotaru, a refuzat invitația, iar candidatul independent Vasile Canuda avea programată pentru acea zi altă activitate.
Toți cei șapte participanți la dezbateri au fost puși în condiții absolut egale, ei fiind rugați să răspundă la aceleași întrebări, fiind fixat pentru fiecare răspuns același timp.
Întrebările:
1. De ce ați decis să candidați la funcția de primar al orașului Nisporeni?
2. Care credeți este cea mai mare problemă cu care se confruntă Nisporeniul?
3. Numiți trei priorități de dezvoltare a orașului în următorii patru ani.
4. În cazul în care veți fi ales primar, veți accepta o femeie viceprimar?
5. O adresare către alegător.
Vedeți în continuare varianta prescurtată a răspunsurilor. Dacă doriți să luați cunoștință de răspunsurile integrale, accesați Expresul.com, unde veți găsi și înregistrarea video a dezbaterilor.
Vasile ARTENI, Partidului Național Liberal: ”Sper că voi face față lucrurilor”
62 de ani, agronom; în prezent – fermier
1. Am acceptat să candidez la îndemnul unei bune părți dintre nisporeneni, pentru a mă implica activ în rezolvarea problemelor care încă sînt în oraș. Sper că voi face față lucrurilor.
2. Stăm foarte prost la capitolul ecologie, curățenie. Dacă ieșim în stradă, la 300-400 de metri mai la deal, avem deja gunoiști. A doua problemă stringentă e alimentarea orașului cu apă potabilă. Dacă nu ar fi cele două cișmele și fîntînile, ar fi o tragedie pentru oraș.
3. Soluționarea tuturor problemelor depinde de bani. Iar banul se face prin producere. Dacă nu avem producere, nu avem economie reală. Milioanele și milioanele despre care s-a vorbit se cam termină. După summit-ul de la Riga, ni s-a dat de înțeles că trebuie să ne apucăm de lucru. Dacă nu dezvoltăm producerea, nu avem viitor.
4. Depinde de ”rînza” consilierilor. Eu voi accepta o doamnă viceprimar.
5. Stimați alegători, vă rog ca, pe 14 iunie, să vă prezentați la urnele de vot. Vă rog să nu vă vindeți demnitatea și mîndria  de cetățean al orașului Nisporeni. Să fiți așa cum vă cunosc eu: cinstiți, sinceri și să faceți alegerea la discreția dumneavoastră.
Dan PÎRLICI, candidat independent: ”Voi încerca să muncesc pentru binele cetățenilor”
45 de ani, jurist; în prezent – șeful Biroului de probațiune Nisporeni
1. Am acceptat pentru prima oară să intru în politică, ca să încerc să fac ceva pentru societate, pentru binele cetățenilor.
2. S-au făcut lucruri pe care le-am văzut, dar mai există probleme. Ar trebui ca ședințele consiliului orășenesc să fie mai transparente, să fie publicate toate deciziile, ca oamenii să știe ce probleme s-au discutat și dacă ele au fost rezolvate.
3. În paralel cu apa, trebuie să fie rezolvată și problema canalizării. Planificăm și o conlucrare cu Guvernul referitor la gazificare. De gazoductul Iași-Chișinău vor beneficia Ungheniul, Strășeniul, iar Nisporeniul rămîne iarăși într-o parte. Ceea ce ține de salubrizare. Trebuie să convingem și societatea ca să pună umărul la soluționarea acestei probleme.
4. Rămîne de văzut profesionalismul unui potențial candidat femeie. Doar atunci se va decide dacă va ocupa această funcție.
5. Stimați nisporeneni, vă îndemn ca, la 14 iunie, să votați candidatul independent Dan Pîrlici, nr. 8 în buletinul de vot. Sloganul meu este: ”E timpul să ne unim, să scăpăm de o ciumă oligarhică”. Știm că va fi o luptă grea, vor fi corupți alegătorii, dar să facem o alegere corectă. Votați candidatul care merită. Eu vă îndemn să votați  Dan Pîrlici.
Grigore ROBU, Partidul Liberal:  ”Vrem să aducem schimbarea la noi acasă”
27 de ani, jurist; în prezent – jurist la primăria Chișinău.
1. Am acceptat să candidez la funcția de primar, căci noi, tinerii, vrem să aducem schimbarea la noi acasă.
2. Apa și canalizarea nu este doar o problemă a administrației publice locale, ci și o problemă sfîntă a fiecăruia dintre noi. O problemă a orașului e și salubrizarea. Mă întristează că nu avem   parcuri, zone de agrement. Iată unele din priorități în următorii ani.
3. Eu am scos în evidență următoarele priorități: dezvoltarea unui centru de instruire pentru elaborarea proiectelor de finanțare europeană și de obținere a granturilor străine. Un al doilea punct important este creșterea numărului locurilor de muncă, care lipsesc. Doar prin atragerea investitorilor străini, dar și locali, vom putea crea locuri de muncă și revigora orașul.
4. Sigur că aș accepta ca viceprimar o doamnă. Dar voi ține cont de calitățile ei profesionale. Pe mine nu mă sperie, ba chiar mă bucură prezența unei femei în conducerea primăriei.
5. Chiar dacă lucrez la Chișinău, cunosc foarte bine problemele orașului Nisporeni, deoarece vin foarte des acasă, aici unde este mama mea. Știu că e un oraș cu multe probleme, dar mai știu că schimbarea vine de la tineri. Știm cum să facem din Nisporeni un oraș prosper, curat, care să fie cunoscut în întreaga țară. Vom fi mîndri dacă la 14 iunie veți alege candidatul  PL, Grigore Robu, numărul 3 în buletinul de vot.
Ion ȚUGULEA, Partidul Comuniștilor: ”Cu oameni buni putem face lucruri  bune”
58 de ani, master administrație publică; în prezent – prim-secretar al comitetului raional PCRM
1. Am experiență, cunosc problemele orașului. Avem oameni buni în echipă. Iar cu oameni buni putem face lucruri  bune.
2. Vreau să menționez necesitatea deschiderii unui centru agroindustrial la Nisporeni, pentru ca să avem posibilitatea de a achiziționa și prelucra producția agricolă din raion. O problemă foarte mare e și cea a salubrizării, care trebuie rezolvată cu implicarea tuturor.
3. Odată cu deschiderea centrului agroindustrial, am avea 500 de locuri noi de muncă. Vor fi completate cu absolvenți ai Școlii polivalente din Nisporeni. Aș vrea să acordăm o atenție deosebită drumurilor. Noi avem zone unde nici cu căruța nu e posibil să ajungi. O altă problemă majoră e cea a taxelor locale. E un standard impus de centru care afectează agenții economici. Din această cauză mulți și-au încetat activitatea.
4. Echipa noastră e destul de solidă, avem femei, avem în listă persoane pregătite, inclusiv pentru funcția de viceprimar.
5. Dragi nisporeneni, vă îndemn să veniți la urna de vot pe 14 iunie. Ce vom face noi? Vom continua lucrurile bune, frumoase și utile pentru societate. Nu vă vom împărți după criteriul politic, ci vom merge pe interesele dvs. Vom construi drumuri, vom avea grijă de cei mici, vom avea grijă de cei în vîrstă. Eu, Ion Țugulea, voi avea grijă de nisporeneni. Vă îndemn să ieșiți la vot.
Iurie CĂRBUNE, Partidul Liberal Democrat din Moldova: ”Vreau ca Nisporeniul să devină un oraș european”
40 de ani, economist; în prezent – antreprenor
1. Ceea ce m-a determinat să intru în politică a fost echipa PLDM locală, o echipă puternică și bună, dar și gestionarea proastă, de către actuala conducere a primăriei, a resurselor financiare și umane. De asemenea – spusele domnului Gangan precum că moldovenii sînt hoți și leneși. Eu m-am  simțit jignit, căci muncesc de dimineața pînă seara și îmi cîștig corect bucata de pîine. Consider că moldovenii sînt cinstiți și muncitori. Vreau ca Nisporeniul să devină un oraș european.
2. Apa și canalizarea e o chestiune primordială care trebuie rezolvată. O altă problemă majoră este transparența. Noi trebuie să știm cum sînt gestionați banii, ce terenuri se vînd și cui, cu cît.
3. Pe lîngă apă, canalizare, transparență, aș vrea să reușim să termoizolăm, din fonduri europene, blocurile. Taxele să fie echitabile. Vrem să fie rezolvată și problema iazului Maiak. Oamenii vor să aibă beneficiu de la acest iaz, să aibă beneficiu de la cele peste 350 ha de pădure din administrația primăriei.
4. Data precedentă, PLDM a înaintat la funcția de primar de Nisporeni o femeie. De data aceasta, s-a decis ca eu să reprezint PLDM. Noi avem patru potențiali candidați ca viceprimari, dintre care două femei.
5. Dragi nisporeneni, Nisporeniul are nevoie de o schimbare și această schimbare o putem face pe 14 iunie, votînd nr. 1 – Iurie Cărbune, nr. 1 – pentru consiliul orășenesc și nr. 2 – pentru Consiliul raional. Votați PLDM. Aveți încredere în noi, echipa locală PLDM Nisporeni. Să vă dea Domnul gîndul cel bun, să fie aleasă cea mai potrivită persoană ca primar de Nisporeni.
Ion GANGAN, Partidul Democrat din Moldova: ”Am proiecte importante pentru Nisporeni”
53 de ani, jurist, în prezent – primar de Nisporeni
1. Am decis să candidez din nou, pentru că am proiecte importante pentru dezvoltarea orașului. Totodată, peste trei ani, Nisporeniul va împlini 400 de ani, iar pînă atunci sînt multe de făcut, ca să rămînă o amintire despre ceea ce am făcut și nu m-am ocupat cu demagogii cum face contracandidatul meu, Cărbune.
2. Nisporeniul, la ora actuală, nu este aprovizionat cu apă potabilă de calitate. Am purces la rezolvarea acestei probleme în 2008, am atras investiții de 14 mln de euro. Sper că, la 1 august 2016, să avem apă în robinete. În ultimii ani, am construit un poligon de deșeuri, fiind investite 14 mln de lei. Avem atrase investiții de 30 mln de lei la construcția sistemului de canalizare.
3. Voi realiza în următorii patru ani: construcția unui parc industrial, construcția unui sistem de colectare a apelor, susținerea construcției mănăstirii ”Ștefan cel Mare”, construcția drumului de acces pînă la tabăra de odihnă Mîrzoaia, crearea unui azil de bătrîni, renovarea sistemului de iluminare stradală, inițierea construcției unui parc acvatic… Prioritar văd: construcția parcului industrial, finalizarea construcției apeductului și sistemului de canalizare.
4. O femeie viceprimar – cu cea mai mare plăcere.
5. Stimați alegători, votați candidatul Ion Gangan, nr. 5 în buletinul de vot; votați nr. 4 – pentru Consiliul raional, nr. 7 – pentru Consiliul orășenesc. Realizări sînt multe, printre care : reparația capitală a stației de epurare a apelor reziduale, reparații capitale la grădinițe; reparația drumurilor, construcția stadionului de la liceul ”Mircea Eliade”, reparația Centrului ”Luceafărul”. Nu promit că voi face. Deja am făcut.
Victor ULINICI, candidat independent: ”Trebuie făcute schimbări în Nisporeni”
43 de ani, mecanic tele-radio; în prezent – antreprenor
1. Am decis să particip în această campanie, pentru că am început o luptă inegală cu justiția și am înțeles că totul e corupt și că trebuie făcute schimbări în țară și în raion, în orașul Nisporeni.
2. O problemă foarte mare ține de transparența în activitatea primăriei și a consiliului orășenesc. O altă problemă este apa și canalizarea. Nu există la Nisporeni un veceu public. Mai este iluminarea stradală, drumurile… Sînt multe, dar, în primul rînd, trebuie rezolvată problema transparenței.
3. R. Moldova a pierdut din credibilitate în fața partenerilor europeni și va trebui de lucrat pentru a o reîntoarce, ca să putem cîștiga acele proiecte despre care toți vorbesc așa de frumos. Trebuie să lucrăm foarte mult în acest domeniu. Mai am un vis: să folosim energia eoliană și energia solară – aceste proiecte ar aduce multe beneficii orașului, dacă vom reuși să le implementăm.
4. Nu m-am așteptat la această întrebare, deși mă bucur să ați adresat-o. Eu am planificat la funcția de viceprimar o femeie, o candidatură foarte bună.
5. Eu voi face un îndemn către cetățeni: toate partidele de la conducere s-au compromis, cetățenii au văzut ce au ales, deja e timpul să facem o schimbare, să alegem un candidat independent. Care, veți decide singuri. Votul vă aparține.
Nu vă vindeți pentru un kilogram de orez, un sac de cartofi sau 100 de lei. Demnitatea nu se vinde. E timpul să faceți o alegere corectă, să votați cum vă spune inima și vă îndeamnă logica.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *