FOTO | Secretele angajării cu succes, puse în practică de tineri
80 de tineri din instituţiile de învăţămînt din raioanele Ungheni şi Călăraşi au acum mai multe cunoştinţe și, implicit, şanse de a reuşi să se angajeze după absolvire.
În perioada 15 mai – 15 iunie, ei au avut parte de patru stagii de formare, organizate de Asociaţia Obştească pentru Copii şi Tineret „Făclia” din Ungheni, în parteneriat cu Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova şi CNV International.
“Un studiu realizat recent la noi în ţară arată că 23% din tineri nu lucrează conform profesiei. Unii au întîmpinat dificultăţi la încadrarea în muncă. Alţii au optat pentru un salariu mai mare. Iar cei mai mulţi şi-au dat seama, abia după facultate, că-şi doresc altceva. Cred că, de multe ori, atunci cînd trebuie să-și aleagă o profesie, tinerii nu prea știu ce vor, nu cunosc realitățile pieței muncii de la noi. Noi încercăm să-i ajutăm să facă alegerea corectă”, a menționat Angela Ciocîrlan, preşedinta AO “Făclia”, după care a explicat: ”Scopul programului este de a instrui și asista șomerii calificați, migranții moldoveni întorși acasă și absolvenții în obținerea locurilor de muncă relevante în Republica Moldova, de a preveni exportul de intelegență, exodul de creier și de a susține creșterea economică. Instruirile sînt bazate pe o combinație de lucru în echipă, consiliere si formare profesională, promovarea antreprenoriatului și crearea unei rețele de parteneriat între angajatori si potențialii angajați”.
Participanții la stagiile respective au rămas nu doar satisfăcuți, dar și surprinși de ceea ce au auzit. Mulți dintre ei au recunoscut că nici măcar nu aveau idee cum trebuie să acționeze pentru a alege domeniul de activitate preferat.
”Tinerii trebuie ajutaţi să se descopere pe ei înşişi; avem nevoie de ajutor în căutarea unei meserii pe plac”, au spus ei.
Stagiile de formare fac parte din Programul “Dezvoltarea competenţelor tinerilor necesare pentru tranziţia de la educaţie la piaţa muncii”, creat în cadrul Proiectului “Muncă Decentă (participare incluzivă în societate) pentru TINEri”. [wzslider]
Stagii similar vor mai avea loc la Făleşti şi Căuşeni.
Pentru ”Expresul”, Alina Butnaru
Lasă un răspuns