Fără ei, doctorii, viața ar fi imposibilă

Imagine simbol: www.ziuadeazi.md

Imagine simbol: www.ziuadeazi.md
Imagine simbol: www.ziuadeazi.md

De zeci de ani, în cea de a treia dumunică a lunii iunie, marcăm Ziua profesională lucrătorului medical și farmacistului, motiv pentru care i-am contactat pe mai-marii spitalelor din regiune, solicitîndu-le să ne împărtășească gîndurile în ajun de sărbătoare.
CĂLĂRAȘI
”Nu ne plîngem, chiar dacă ne confruntăm foarte des cu diverse probleme. Dar unde nu-s probleme la ora actuală? Ne descurcă noi”, ne-a spus, din start, Silvia Bobescu, directoarea Spitalului raional Călărași. Potrivit ei, medicii de aici se străduie în permanență să acorde servicii medicale cît mai calitative, astfel ca pacientul să rămînă satisfăcut.
Pentru aceasta, se muncește mult. ”Peste 80% dintre lucrătorii medicali au categorie superioară”, a accentuat Silvia Bobescu. În plus, începînd cu acest an, la Spitalul din Călărași se efectuează mai multe feluri de operații, care anterior erau imposibile. Unde mai pui că s-au făcut noi achiziții, astfel că spitalul e dotat cu utilaje performante, ceea ce permite investigații medicale mult mai profesioniste.
E îmbucurător faptul că au început să vină și tineri specialiști, ceea ce e un semn bun.
Silvia Bobescu nu a ratat ocazia să transmită tuturor angajaților multă sănătate, devotament și răbdare, pentru că ”pacientul de azi nu e ca și cel de demult”. ”Mă mîndresc cu colegii mei. Să  nu uităm că aceasta e cea mai nobilă și cea mai grea profesie”, a mai spus dînsa.
UNGHENI
Muncă zi de zi, muncă intensă. ”Ne pregătim pentru acreditare”, a explicat Lidia Crăciun, directoarea Spitalului raional Ungheni.
Potrivit dînsei, o problemă destul de serioasă este finanțarea proastă a sistemului de sănătate, care atrage după sine și multe alte probleme. ”E nevoie, la ora actuală, mai mult ca oricînd, de reforme în sistemul de sănătate, dar ajungem de unde am pornit: lipsa surselor financiare”, spune directoarea spitalului.
Lidia Crăciun se declară, totuși, optimistă, mai ales că spitalul e dotat cu echipamente de ultimă oră, că medicii dau dovadă de profesionalism, că problema cadrelor a fost rezolvată. Totuși, directoarea și-ar mai dori ca tinerii specialiști să vină cu mai mult entuziasm la Ungheni, căci aici sînt oferite pentru ei și anumite facilități. De exemplu, printr-o decizie a Consiliului raional, în primii trei ani de activitate lor li se plătește un adaos de 1000 de lei la salariul lunar.
De ziua profesională, Lidia Crăciun le dorește tuturor lucrătorilor medicali sănătate, pentru ca ei să poată, la rîndul lor, să aibă grijă de sănătatea oamenilor. Pacienților le dorește să aibă grijă de medici, ca să nu ajungă într-o bună zi să fie nevoiți să se trateze singuri. ”Să nu uităm că medicii au responsabilități foarte mari”, subliniază dînsa.
NISPORENI
”Probleme avem cît duce carul”, face o remarcă Elena Adam, vicedirectoarea Spitalului raional din Nisporeni. Cea mai stringentă, potrivit dînsei, este lipsa cadrelor medicale. ”Nu avem nici oftalmolog, nici cardiolog. Am mai avea nevoie de cîte un neurolog, medic internist, anesteziolog-reanimatolog”, spune. Tinerii nu prea dau năvală la Nisporeni. Cauza? ”Problema nu e în noi, medicii, dar în psihologia tinerilor și în politica ministerială. Prea mare libertate li se oferă în alegerea instituției medicale unde să lucreze”, explică dînsa. Dacă, totuși, ar veni tinerii specialiști la Nisporeni, li s-ar oferi și un loc de muncă atractiv, și un loc de trai. O oportunitate ar fi căminul de pe teritoriul spitalului. Trebuie doar renovat. Deocamdată, lipsesc banii.
Însă, pe lîngă toate problemele, sînt și realizări. Spitalul  din Nisporeni se mîndrește cel mai mult cu angajații săi, adevărați ”patrioți ai Nisporeniului”, vorba vicedirectoarei. ”Cei care au venit cu ani în urmă, fie că au plecat imediat, fie că au rămas pentru totdeauna”, accentuează dînsa, după care adaugă: ”Avem cadre care lucrează de mai bine de 30 de ani aici și o fac cu mare tragere de inimă”.
Cu ocazia zilei profesionale, Elena Adam le transmite tuturor sănătate, răbdare, voință, putere  pentru a trece de toate obstacolele, prosperitate și… un pic de noroc.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *