Discriminarea privită cu alți ochi

Despre discriminare cu elevii de la Liceul ”Mihail Sadoveanu”

Despre discriminare cu elevii de la Liceul ”Mihail Sadoveanu”
Despre discriminare cu elevii de la Liceul ”Mihail Sadoveanu”

De ceva timp, elevii de la Liceul ”Mihail Sadoveanu” din Călărași cunosc mult mai multe despre drepturile omului.
Pe 14 mai, 28 dintre ei, elevi ai claselor XI-XII, au avut șansa să participe la o întîlnire cu experți în domeniu.
Astfel, Dumitru Rusu, expert la Coaliția nediscriminare, le-a vorbit despre cele mai frecvente cazuri de discriminare, a răspuns la întrebările celor prezenți.
Elevii au spus că nu au cunoscut, pînă acum, cazuri de discriminare. Ei, însă, nu au exclus faptul că, poate, nu au fost atenți la anumite elemente de discriminare, de care nici măcar nu știau. În continuare, cu siguranță, vor putea cu ușurință să stabilească dacă se confruntă sau ba cu anumite discriminări.
”A fost o informație utilă, am aflat ce trebuie să facem și unde să ne adresăm atunci cînd ne confruntăm cu asemenea cazuri”, a declarat, la final, Vladislav Goncear, elev în clasa a XI-a. Și colega lui, Cristina Negru, a menționat că a aflat multe lucruri interesante, care îi vor fi de folos. În opinia ei, nici o persoană nu merită să fie discriminată, chiar dacă ar fi diferită de altele. ”Azi am aflat că discriminarea poate fi pedepsită prin lege, ceea ce este un lucru foarte bun”, a subliniat Cristina.
La finele discuției, oaspetele din capitală, Dumitru Rusu, i-a îndemnat pe elevi să fie cît mai activi atunci cînd este vorba de apărarea drepturilor lor. Tot în acea zi, a fost dat startul unui concurs de eseuri privind drepturile omului și discriminarea.
Anterior, subiectul respectiv a fost pus în discuție și la Liceul ”Vasile Alecsandri” din Ungheni. Urmează ca și liceenii călărășeni, și cei ungheneni să-și aștearnă pe hîrtie gîndurile, iar cele mai bune eseuri vor fi publicate în presa școlară, pe site-urile celor două licee. La finele anului curent, cele mai bune eseuri vor fi premiate.
De notat că întîlnirea de la Călărași a fost organizată de Asociaţia Presei Independente, prin intermediul ziarului ”Expresul”, cu suportul financiar al Civil Rights Defenders (Suedia), în cadrul proiectului “Promovarea toleranţei şi diversităţii în societate cu eforturile comune ale jurnaliştilor şi a elevilor de liceu”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *