Cum să alegeți scara de interior

Imagine simbol: www.lemndesign.ro

Imagine simbol: www.lemndesign.ro
Imagine simbol: www.lemndesign.ro

Întotdeauna e complicat de ales modelul ideal pentru o scară interioară, căci este mai mult decît o legătură de acces între două etaje. Dacă este proiectată cu atenție, ea poate deveni piesa centrală a casei sau poate defini stilul amenajării generale. Trebuie să luați în vedere următoarele aspecte: scara trebuie să fie ușor de urcat și coborît, să nu ocupe mult spațiu, să fie lipsită de pericol pentru copii și, din punct de vedere estetic, să se integreze în stilul casei. În plus, scara poate fi un loc de depozitare, poate da naștere unui loc de relaxare sau poate umple un spațiu prea mare.
Ce tip de scară vi se potrivește?
Pînă a intra în detalii de ordin estetic, trebuie să analizați ce spațiu aveți la dispoziție. Nu orice scară se poate potrivi pentru interiorul dvs., așa că, indiferent dacă v-ați îndrăgostit de vreun model zărit prin vecini, sînt șanse mari să fiți nevoiți să renunțați la acea idee.
Scară dreaptă, cu turnantă sau circulară?
O scară dublă, de exemplu, se potrivește doar pe zone largi de intrare, iar o scară dreaptă, într-o rampă, sau una în formă de L se potrivește mai bine în spații reduse ca dimensiuni.
Scara dreaptă este modelul cel mai simplu. Sînt o mulțime de modele standardizate, care se potrivesc pentru o înălțime de la sol de 2,72 – 2,81 metri. Poate fi alungită sau scurtată. Marele inconvenient al scării drepte este că ocupă un spațiu destul de mare.
Scara turnantă se impune atunci cînd spațiul este limitat. Poate avea una sau două turnante, care se adaptează unor unghiuri anume.
Scara circulară este o altă soluție pentru spații mici. O scară curbată poate da senzația de eleganță, dar s-ar putea să nu fie cea mai practică alegere. Există scări elicoidale, care par a fi suspendate, și modele care se răsucesc în jurul unei axe centrale, fixate la sol. Sînt scările ce pot fi amplasate în spațiile cele mai strîmte. În plus, nu permit trecerea obiectelor voluminoase de la parter la etaj sau invers.
Lemn, metal sau sticlă?
Abia după ce ați decis ce vi se potrivește, vă puteți gîndi și la design sau funcționalitate. Și bugetul e important cînd veți alege o scară interioară: modelele gata sînt mai ieftine ca cele la comandă. Nu uitați că o scară nu o schimbați în fiecare an – deci, fiți atenți la calitatetea materialelor.
Lemnul este materialul cel mai folosit. Se caută lemn de stejar, foarte dens, care se întărește prin învechire și rezistă în timp. Evident, e cel mai scump. Fagul are o duritate asemănătoare și preț ceva mai mic. Cel mai ieftin e lemnul de brad și pin, cu rezistență medie – fiind potrivite pentru scările secundare. În toate cazurile, treptele trebuie impregnate cu ulei sau vitrificate.
Metalul – oțel sau aluminiu – dau un aer industrial, avangardist casei. Oferă scări rezistente, însă zgomotoase. Zgomotul poate fi atenuat prin acoperirea treptelor cu lemn sau cauciuc.
Sticla dă un aer extrem de elegant, însă trebuie folosită numai sticlă armată, care e suficient de rezistentă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *